NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Denkend aan Holland….

Denkend aan Holland….

Voor veel mensen is de enige associatie van de titel van dit artikel het televisieprogramma van Janny van der Heijden en André van Duin, waarin zij met een bootje ons mooie land verkennen. Voor mij roept dit herinneringen op aan mijn docent literatuur waarvan ik dichtbundels moest lezen op de middelbare school.

Het begin van het gedicht ‘denkend aan Holland’ is afkomstig uit het boek ‘’Herinnering aan Holland’ van de Nederlandse dichter Hendrik Marsman, voor het eerst gepubliceerd in 1936. Marsman schreef dit gedicht tijdens zijn verblijf aan de Middellandse Zee. Het gedicht beschrijft het Nederlandse landschap en de Nederlandse strijd tegen het water.

Bijna 90 jaar later kunnen we weliswaar zeggen dat we in deze strijd weliswaar een voorsprong hebben, maar van tijd tot tijd laat de natuur zien waar het toe in staat is en moeten alle zeilen worden bijgezet om de schade te beperken. Ook het beeld dat Marsman van Holland schetst, is op sommige plekken nog steeds zichtbaar en herkenbaar. En dat ondanks de enorme bevolkingsgroei sinds het begin van de vorige eeuw. Een verdrievoudiging van de Nederlandse bevolking van 1900 tot nu, van 5 miljoen naar bijna 18 miljoen nu.

Dat deze bevolkingsgroei een enorme druk legt op de omgeving en het beeld dat wij daarvan hebben moge duidelijk zijn. Om onze omgeving leefbaar te houden zullen we goed na moeten denken hoe we alle maatschappelijke functies een plek kunnen geven zonder dat dit met elkaar conflicteert. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onlangs een verkenning van de ruimtelijke voorwaarden voor een circulaire economie gepubliceerd onder de titel ‘Ruimte voor de Circulaire Economie’.

In deze studie laat het PBL zien dat ruimtelijk beleid van belang is voor een succesvolle en soepele transitie naar een circulaire economie. Dit is belangrijk voor de planvorming rond locaties en gebieden, omdat de ontwikkeling van nieuwe locaties of herinrichting van bestaande locaties, zoals bedrijventerreinen of havens, vele jaren kan vergen.

Voor onze sector is het van groot belang om aan deze dialoog deel te nemen en constructief mee te denken over de invulling van onze onmisbare werkzaamheden in de omgeving. Een discussie die BRBS Recycling in ieder geval zal voeren.

Voor diegenen die het PBL-rapport willen lezen verwijs ik graag naar hun website www.pbl.nl, voor liefhebbers van Nederlandse poëzie heb ik de hele tekst van het gedicht van Hendrik Marsman onderstaand voor u opgeschreven, veel leesplezier!

Otto Friebel

Directeur BRBS Recycling

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details