Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.
Verschillende bedrijven zetten niet-recycleerbaar afval om in Solid Recovered Fuels (SRF). De afvalstoffen worden voor de volle 100% nuttig gebruikt. Enerzijds is er de warmte die vrijkomt bij verbranding, anderzijds vormen de assen die na verbranding overblijven een grondstof voor cement of kalk.
Er zijn in België heel wat mogelijkheden om afval op een correcte en efficiënte manier te verwerken. Maar daar staat een prijs tegenover. Door een gebrek aan opsporende handhaving glippen sommige bedrijven door de mazen van het net en verwerken ze afval op een slechte manier.