NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De revisie van de Packaging & Packaging Waste Directive (PPWD): wat kan het ons opleveren?
Denuo constateerde dat er een aantal vooruitstrevende maatregelen op tafel liggen: een verplichte Recycled Content voor verpakkingen, het limiteren of bannen van composteerbare verpakkingen en het harmoniseren van verpakkingslabels binnen de EU.

De revisie van de Packaging & Packaging Waste Directive (PPWD): wat kan het ons opleveren?

Deze revisie moet de essentiële eisen waaraan verpakkingen dienen te voldoen aanscherpen zodat zij herbruikbaar of recycleerbaar zijn tegen 2030 en met gerecycleerde materialen gemaakt worden. De Commissie wil ook inzetten op afvalpreventie en maatregelen om overbodige verpakkingen tegen te gaan.  Met de revisie beoogt zij eveneens een aantal begrippen te definiëren en te harmoniseren binnen Europa en een aantal eisen te kunnen afdwingen. De herziening van deze richtlijn is gepland voor het najaar van 2021.

In juni organiseerde het consultancybureau Eunomia, in opdracht van de Commissie, zes workshops rond Recycleerbaarheid, Recycled Content, Composteerbare Verpakkingen, Herbruikbare Verpakkingen, Afvalpreventie en een aantal Algemene Maatregelen die onder meer te maken hadden met Green Procurement en het bannen van schadelijke stoffen. De bedoeling van de workshops is een aantal voorgestelde maatregelen af te toetsen bij de stakeholders.

Denuo nam deel aan de voor de afval-en recyclagesector meest strategische workshops (Recyceerbaarheid, Recycled Content en Composteerbare Verpakkingen) en constateerde dat er een aantal vooruitstrevende maatregelen op tafel liggen: een verplichte Recycled Content voor verpakkingen, het limiteren of bannen van composteerbare verpakkingen en het harmoniseren van verpakkingslabels binnen de EU. Tevens wordt er een definitie van recycleerbaarheid voorgesteld die een kwantitatieve doelstelling van 95% opneemt. Dit laatste zou betekenen dat een verpakking slechts ‘recycleerbaar’ kan genoemd worden indien minstens 95% van zijn functionele eenheid recycleerbaar is, waarbij de resterende fracties de recyclage van de hoofdfractie niet in de weg mogen staan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details