NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers [Editie 4-2023]
Voor een derde van de onderzochte gronden (15.847) waren verdere maatregelen nodig en volgde een beschrijvend bodemonderzoek (BBO).

De harde cijfers [Editie 4-2023]

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2023 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement verhogen. Voor deze laatste van het jaar graven we nog dieper dan anders. Uit cijfers van de OVAM blijkt dat 58% van de 85.000 risicogronden voor bodemverontreiniging in Vlaanderen onderzocht zijn.

Het bodemdecreet voorziet als principe dat de saneringsplichtige of de veroorzaker van bodemverontreiniging zelf initiatief neemt en optreedt. In een aantal situaties treedt de OVAM evenwel zelf op. Uiteraard wordt hier prioriteit gegeven aan hoogrisico-locaties. Ook bij acute incidenten kan de OVAM, ambtshalve optreden via veiligheidsmaatregelen. In het Vlaamse Gewest zijn er naar schatting 85.000 risicogronden voor bodemverontreiniging. Dat zijn gronden waar activiteiten werden of worden uitgevoerd die mogelijk bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. Eind 2022 werd voor 58% van de risicogronden (49.111) een oriënterend bodemonderzoek (OBO) uitgevoerd. Het beleid inzake bodemsanering is er op gericht om zoveel mogelijk de richtwaarden voor bodemkwaliteit te realiseren.

Aanzienlijk meer bodemsaneringswerken afgerond

Voor een derde van de onderzochte gronden (15.847) waren verdere maatregelen nodig en volgde een beschrijvend bodemonderzoek (BBO). Een BBO onderzoekt de omvang en de risico’s van de bodemverontreiniging en bepaalt de eventuele saneringsnoodzaak. Indien dat het geval is, wordt een bodemsaneringsproject (BSP) opgesteld en conform verklaard en kunnen de bodemsaneringswerken (BSW) starten. Eind 2022 waren 4.570 bodemsaneringswerken afgerond (BSW afgerond). In vergelijking met 1997 en vooral sinds 2005 is het aantal afgeronde bodem­saneringswerken aanzienlijk toegenomen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details