NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers

De harde cijfers

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2020 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Dat oud papier in slechte papieren zit kon u al lezen in de laatste editie van RecyclePro van 2019. Dit jaar openen we met de harde cijfers om dit te staven.

Papier komt niet alleen tot stand met nieuwe vezels uit verse pulp. Gerecycleerde pulp op basis van oud papier is al jaar en dag een belangrijke grondstof voor de papierindustrie. Volgens cijfers van het Paper Chain Forum is reeds 50% van de houtvezels in papier afkomstig uit recyclage. De prijzen zijn een lange tijd vrij stabiel geweest, maar begonnen vanaf 2015 geleidelijk aan te stijgen. September 2017 vormde het keerpunt in deze opwaartse trend. De prijzen van alle buurlanden namen een stevige duik en het is pas sinds april 2018 dat er zich een kentering aftekent, maar deze is slechts tijdelijk. De prijzen gaan vanaf 2019 opnieuw in dalende lijn. De belangrijkste oorzaak is het verstrengde importbeleid van China. De vervuilingsgraad mocht sindsdien slechts 0,5% bedragen, terwijl de Europese norm op 1,5% ligt.

De harde cijfers

8 miljoen ton papier op overschot

Als de vervuilingsgraad van het oud papier en karton in Europa en in België hier niet aan voldoet, komt het op de Europese markt terecht en zorgt dit voor een overaanbod en een neerwaartse druk op de prijzen. Europa beschikt echter over onvoldoende capaciteit om die grote voorraden aan oud papier zelf te recycleren. Volgens de Belgische sectorfederaties go4circle en COBEREC wordt er 8 miljoen ton meer papier ingezameld dan wat de Europese papierindustrie nodig heeft. Ook in België is er een jaarlijks overschot van circa 700.000 ton papier. Daardoor moesten Belgische bedrijven in 2018 tevreden zijn met de helft van de prijs die ze vroeger voor oud papier kregen. Tegelijkertijd neemt de papier- en kartonproductie immers af.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details