NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Coronacrisis:  een kans of een bedreiging  voor gerecycleerd plastic?

Coronacrisis: een kans of een bedreiging voor gerecycleerd plastic?

Waar niemand bij de jaarwisseling over had nagedacht, gebeurde toch in een korte tijd. Het coronavirus verspreide zich over de wereld met ongekende gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. Iedereen werd de afgelopen maanden met de effecten daarvan geconfronteerd in zijn dagelijks leven. Wat betekent dit voor de sector van kunststofrecyclage?

Door het stoppen of beperken van de productiecapaciteit in heel Europa loopt de afzet van gerecycleerde grondstoffen sterk terug. Veel transport-bewegingen vielen weg, waardoor de ‘logistieke cirkel’ is doorbroken. Als gevolg hiervan lopen de voorraden bij de recycleerders snel op. Omgevingsvergunningen beperken de opslag bij de recycleerders tot een per locatie vastgesteld maximum. Externe opslag is vaak gebonden aan een vergunning om afvalstoffen op te mogen slaan zolang er geen Einde Afval Status is afgegeven. Uiteindelijk zal de recycleerder de poort moeten sluiten om handhavingsacties te voorkomen of omdat zijn financiële middelen onvoldoende zijn om nog meer voorraad op te bouwen. Alleen met aanvullende overheidsmaatregelen kan in dat geval de circulaire kringloop nog in stand blijven. Anders verdwijnt de potentiële waardevolle grondstof weer bij het restafval.

Wankel evenwicht

Ook tijdens deze crisis blijkt weer dat er een wankel evenwicht is tussen vraag en aanbod van secundaire grondstoffen. Onbalans zorgt direct voor grote verschuivingen aan zowel de input- als de outputkant van de recycleerder. Alleen als we de hele keten in evenwicht houden heeft een circulaire economie een haalbare kans in de toekomst.

Secundaire grondstof eerst!

Laten we dit moment in de economie gebruiken om versneld de volgende stappen te zetten naar een circulaire economie. Dat het anders moet in de toekomst wordt voor steeds meer mensen duidelijk. We hebben ervaren wat sterk leiderschap vanuit de overheid teweeg kan brengen in enkele weken. ‘Secundaire grondstof eerst’ moet de toekomst zijn. Wacht niet tot 2030 maar acteer vandaag. Dan voorkomen we dat we weer dieper wegzakken in het lineaire gat waar we juist langzaam uit omhoog proberen te kruipen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details