NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Cordeel Group en Grounds Up bundelen krachten en geven koffieafval een circulaire toekomst!

Cordeel Group en Grounds Up bundelen krachten en geven koffieafval een circulaire toekomst!

Cordeel Group kondigt met trots zijn participatie in Grounds Up aan, een innovatieve start-up die zich richt op het verwerken van koffieafval tot waardevolle, circulaire grondstoffen, halffabricaten en afgewerkte producten voor verschillende industrieën en toepassingen. Grounds Up en Cordeel Group slaan de handen in elkaar om deze innovaties uit te breiden en te versnellen met als ultieme doel ’s werelds grootste koffieafvalverwerker te worden.

De zwar(t)e impact van koffie

Koffie is één van de meest waardevolle handelsproducten ter wereld. Het zwarte goud speelt een belangrijke rol in de economie en biedt werkgelegenheid aan miljoenen mensen wereldwijd. Een Belg drinkt gemiddeld 800 kopjes koffie per jaar, waarmee we de achtste grootste koffiegebruiker ter wereld zijn. Helaas wordt slechts 1% van de gezette koffie ook daadwerkelijk gebruikt, waardoor er jaarlijks 67.000 ton koffiedik als afval eindigt. De milieu-impact van dit afval is aanzienlijk. De verwerking van één kilogram koffiedik genereert 775 gram CO2-uitstoot, wat overeenkomt met een auto die een afstand van 7 kilometer aflegt. In België alleen al zorgt deze afvalberg dus voor een schokkende 52.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Wereldwijd neemt dit probleem hallucinante proporties aan met ongeveer 18 miljoen ton koffieafval dat jaarlijks wordt weggegooid.

Koffieafval als grondstof

Maar er is hoop. In het kader van hun doorgedreven inspanningen in duurzame en circulaire oplossingen heeft Cordeel Group onlangs een participatie genomen in Grounds Up. Grounds Up is een start-up die gelooft in het potentieel van koffiedik. Het bedrijf zet zich in om innovatieve manieren te vinden om dit afval om te zetten in een waardevolle grondstof voor verschillende industrieën en toepassingen, waarbij maximale waarde wordt gecreëerd en de impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Zo kan koffieafval als grondstof ingezet worden binnen heel wat toepassingen zoals bouwmaterialen, kunststoffen, cosmetica, voeding, waterzuivering, kaarswas, meststof, pesticides, biofuels, substraten, enz.
Lukas Van Quickelberghe, oprichter van Grounds Up: “Om alle koffieafval in de wereld te redden van de afvalberg, rekenen we op een netwerk aan partnerschappen, waaronder ook sociale economische bedrijven. We zijn dan ook uitermate enthousiast dat we het vertrouwen van Cordeel Group hebben gekregen in dit verhaal. Het stelt ons in staat onze activiteiten uit te breiden en onze impact te vergroten, met als doel ’s werelds grootste koffieafvalverwerker te worden.”

Erik groes, bestuurder Cordeel Group: “Met onze steun kunnen we Grounds Up helpen bij het ontwikkelen en opschalen van hun innovaties. Onze expertise en omkadering, ook binnen R&D, zal hen toelaten de meest geschikte toepassingen te vinden. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor duurzame bouwmaterialen zoals beton, bouwstenen en isolatiemateriaal maar ook andere toepassingen zoals koffieolie als vervanging van palmolie of het gebruik van koffiewas in kaarsen. Alle pistes liggen open en we zijn blij te kunnen ondersteunen in de realisatie van hun ambities.”

energiezuinige microgolftechnologie van MEAM, waardoor een stabiele grondstof ontstaat. Dit gedroogde gruis wordt geëxtraheerd om twee nieuwe grondstoffen te creëren: koffieolie en koffieperskoek, die op hun beurt dienen als grondstof voor de halffabricaten en/of eindproducten van Grounds Up. Om tot een koffie bio-composiet (“The Grounds Compound”) te komen, wordt de koffieperskoek gemengd met een biopolymeer op basis van suikerzetmeel. Het resulterende materiaal wordt vervolgens gespoten in de gewenste vorm, zoals bijvoorbeeld een herbruikbare koffiebeker (“The Grounds Cup”). Deze beker is herbruikbaar, afsluitbaar, vaatwasmachinebestendig, isolerend en stijlvol. Bovendien is de beker op zijn beurt wederom perfect recycleerbaar aan het einde van zijn levensduur. De koffieolie kan op zijn beurt worden ingezet in de cosmetische industrie.

Grounds Heroes Movement

Grounds Up wil ook op grote schaal sensibiliseren en zo bewustwording creëren bij de lokale gemeenschappen en bedrijven over de potentie van koffieafval als grondstof. Daarvoor heeft het de Grounds Heroes Movement opgericht, een initiatief waarbij bedrijven zich engageren om geen koffieafval meer weg te gooien en via hetwelke diverse goede doelen kunnen gesteund worden. Door middel van deze beweging streeft Grounds Up naar sociale impact en wil het zoveel mogelijk mensen en organisaties betrekken bij de oplossing van het probleem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details