NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Containers van 100% gerecycleerde kunststoffen voor risicohoudend medisch afval bij UZ Gent

Containers van 100% gerecycleerde kunststoffen voor risicohoudend medisch afval bij UZ Gent

Vandaag starten UZ Gent en Vanheede Environment Group met de inzameling van risicohoudend medisch afval in containers bestaande uit 100% gerecycleerde kunststoffen. Een primeur in Europa, want deze 100% gerecycleerde container voor risicohoudend medisch afval is de eerste op de Europese markt. Door louter gebruik te maken van gerecycleerde grondstoffen, komt er 45% minder CO2 vrij in vergelijking met containers die uit nieuwe grondstoffen zijn vervaardigd.

De containers worden aangeboden en opgehaald door Vanheede Environment Group. Het West-Vlaamse familiebedrijf, actief in afvalbeheer en verwerking, ontwikkelde binnen haar kunststofdivisie een innovatieve compound die onder meer kan dienen voor de productie van medische containers.

Impact realiseren met een duurzaam afvalbeleid

Jaarlijks worden zo’n 55 000 medische containers van 30, 50 en 60 liter opgehaald bij UZ Gent. Deze bevatten risicohoudend medisch afval zoals laboratoriumafval, bloed en anatomisch afval. Om besmettingsgevaar te voorkomen, moeten ze volgens de geldende wetgeving verbrand worden bij een door OVAM vergunde verwerker. Het gaat om kleine vaten, maar omwille van de eindbestemming van het afval hebben ze een grote impact op ons milieu. Door de inzet van containers bestaande uit 100% gerecycleerd materiaal, bespaart UZ Gent jaarlijks zo’n 82.500 kg CO2-equivalenten in de volledige cyclus die hun risicohoudend medisch afval aflegt. Dit stemt overeen met 3.176 aangeplante bomen of meer dan 495.000 gereden kilometers met een dieselwagen. Zo zetten ze een belangrijke stap binnen de circulaire economie.

Partnerschap met ambitieus doel

Enkele jaren geleden kwam de vraag naar een container uit gerecycleerd materiaal, zowel van de kant van UZ Gent als van Vanheede. Enkele jaren geleden maakte UZ Gent al een overstap naar vaten die bestaan uit 85% gerecycleerde kunststoffen. Met deze nieuwe vaten vervaardigd van 100% gerecyclede content gaan ze dus nog een stap verder. Binnen zijn doorgedreven afvalbeleid zet UZ Gent verminderen, hergebruik en recyclage van materialen centraal. Ook Vanheede zet sterk in op de circulaire economie binnen zijn afvalophaling- en recyclageactiviteiten. Zo onderzoeken ze in welke producten er nog meer gerecyclede content kan worden toegepast, dit zowel in hun eigen gebruiksartikelen als deze bij hun klanten.

“Al vanaf de start van het project gingen we voor een container van 100% gerecycleerd materiaal. Deze ambitie maakte het er niet gemakkelijker op. Het heeft dan ook enige tijd geduurd om de juiste formulatie te vinden die aan de hoge eisen van een medisch vat voldoet, maar het was het zeker waard. De container is nu UN-gecertificeerd en voldoet aan de strengste kwaliteits- en veiligheidsnormen”, licht Jeroen Blancke, Product Manager Plastics bij Vanheede Polymers & Compounds, toe.

Van afvalstof tot 100 % gerecycleerde container

1. Vanheede zamelt in binnen- en buitenland verschillende kunststoffen in.

2. Deze kunststoffen worden per type en per kleur gescheiden via de innovatieve sorteerprocessen van Vanheede. Dit stelt het bedrijf in staat om een mix van materiaal uit elkaar te halen in stabiele, goed gedefinieerde kwaliteiten.

3. Deze gescheiden stromen worden elk op zich intensief gewassen, verder gesorteerd en versnipperd tot hoogwaardige flakes.

4. Deze flakes worden in de juiste verhoudingen gemengd en gesmolten tot een korrel. Door het juiste recept te volgen, worden de geëiste chemische en mechanische eigenschappen bekomen die nodig zijn voor het medisch vat.

5. Met deze ‘compound’ uit 100% gerecycleerde grondstoffen, kan de producent van de container direct van start gaan met de productie van de vaten. De zwarte bolletjes worden opgesmolten en door middel van een matrijs krijgen de containers hun vorm.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details