NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Composteerbaar plastic breekt snel genoeg af’

‘Composteerbaar plastic breekt snel genoeg af’

Polymelkzuur (PLA) producten vergaan sneller dan papier en sinaasappelschillen

Wageningen Food & Biobased Research onderzocht hoe composteerbare plastics zich gedragen in het huidige GFT-afvalverwerkingsproces in Nederland en kwam tot de conclusie dat zij prima verwerkt kunnen worden met het GFT. In de compost, het eindproduct van de GFT-afvalverwerking, zijn geen resten van composteerbare plastics terug gevonden. Wel resten van fossiele (niet composteerbare) plastics. Dat laatste is en blijft een probleem.

In een representatieve praktijkproef uitgevoerd bij één van de bedrijven die in Nederland het GFT-afval verwerken, zijn composteerbare varianten van een scala aan plastic producten gevolgd tijdens het reguliere GFT-afvalverwerkingsproces. In het onderzoek zijn negen producten van verschillende fabrikanten meegenomen, bestaande uit GFT-inzamelzakken, plantenpotten, theezakjes, koffiepads, koffiecapsules en fruitetiketten. Om bruikbare compost te verkrijgen, worden aan het einde van de reguliere compostering (in dit geval circa 11 dagen) de nog niet verteerde GFT-resten afgezeefd, evenals verontreinigingen zoals metalen, glas, stenen en plastics. Naast de compost, zijn ook de afgezeefde fracties (het residu) in deze praktijkproef nader bestudeerd op de aanwezigheid van (conventionele en composteerbare) plastics.

De aanwezigheid van fossiele plastics in GFT is een reëel probleem.

 

Voldoende klein

Circa 20 procent van wat er na 11 dagen uit de composteerreactor kwam, was voldoende klein om te worden aangemerkt als compost. De grootste zeeffractie (10-40 millimeter), circa. 70 procent van wat er uit de composteerreactor kwam, bestond uit langzaam verteerbaar GFT zoals resten van takken, bladeren, schillen, papier en dergelijken dat gewoonlijk weer opnieuw het composteerproces in gebracht wordt. Hierin werd ongeveer 1 procent plastic aangetroffen dat vrijwel uitsluitend uit conventioneel fossiel plastic bestond. Ook de grovere zeeffractie (groter dan 40 millimeter), die circa 10 procent uitmaakte van wat er uit de composteerreactor kwam, bestond hoofdzakelijk uit langzaam verteerbaar GFT. De hierin aangetroffen plastics bleken eveneens voornamelijk conventionele fossiele plastics te zijn, hoewel er ook resten van composteerbare GFT-inzamelzakken werden gevonden. Het is aannemelijk dat de fossiele plastics verder ophopen in het residu terwijl de composteerbare plastics verder volledig zullen afbreken als deze afgezeefde fracties zoals gebruikelijk in een volgende composteercyclus worden gebracht.

Bij consumenten heerst verwarring over wat wel en niet in de gft-bakken mag.

 

Polymelkzuur

Opvallend was dat de composteerbare producten gemaakt van polymelkzuur (PLA) sneller bleken af te breken dan bijvoorbeeld papier en sinaasappelschillen, en zelfs na één composteercyclus van 11 dagen niet meer teruggevonden konden worden. Dit gold niet alleen voor de dunne theezakjes, maar ook voor de dikkere plantenpotten.

Op basis van alle bevindingen concluderen de onderzoekers van Wageningen University and Research (WUR) dat composteerbare plastics die voldoen aan de Europese norm EN13432 snel genoeg afbreken in de Nederlandse GFT-afvalverwerking. De aanwezigheid van conventionele, fossiele plastics in GFT is echter een reëel probleem voor de GFT-afvalverwerking en zal moeten worden opgelost.

Kritiek

Vanuit de recycle-industrie is veel kritiek op zogenoemde bio-plastics. Lang niet alle vormen van biologisch plastic zijn namelijk composteerbaar en de gemiddelde consument weet het verschil niet. Die gooit alle bioplastics in de gft-container. Bovendien dragen composteerbare plastics volgens afvalverwerkers niet bij aan circulariteit, omdat ze geen nuttige stoffen aan de compost toevoegt. Ook dragen de meeste bioplastics, ook al zijn ze gemaakt van biologische grondstoffen, niet bij aan het verminderen van de plastic soep. En ze zijn niet in dezelfde afvalstroom te recyclen als reguliere plastics.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details