Minder containers, meer efficiëntie
Ook de producenten van bouwmateriaal zoeken naar manieren om afval op de werf selectiever in te zamelen. Daarbij werd nadrukkelijk op de deur van Recydata geklopt, wat in het verleden leidde tot verschillende initiatieven en proefprojecten om de kringloop van kunststof afval op de werf te sluiten. Een goed begin, maar toch kan het beter. Tijdens de afgelopen editie van Plastic Matters stelde Recydata een meer centrale aanpak voor. “Enkel zo kunnen we tot een werkbaar en betaalbaar verhaal komen”, voorspelt Luc Van de Vondel, CFO van Recydata.
De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de CO2 uitstoten en 33% van het waterverbruik, 33% van de afvalstoffenproductie en 50% van het materialengebruik. Een sector die zich dan ook ten volle engageert, onder andere met Green Deals om te bouwen aan een duurzame wereld. “Maar tot nog toe wordt er vooral voor de eigen deur geveegd. Iedereen gaat op zoek naar oplossingen om zijn doelstellingen te halen.” Een zoektocht die hen vaak tot bij Recydata bracht. Het gaat immers om heel complexe vraagstukken. “In proefprojecten probeerden we dan samen te onderzoeken wat er mogelijk was op vlak van inzameling, hergebruik en recyclage en welke problemen er in de praktijk opdoken.” Mooie voorbeelden zijn het Clean Site System en een project waarmee krimpfolie en hoezen ontwikkeld werden die minimaal 50% recyclaat bevatten. Maar er werd/wordt ook onderzoek gevoerd naar verfemmers, PU spuitbussen, gipszakken, PIR-platen …
Maar om echt werk te maken van een circulaire bouwwerf zou er een meer centrale aanpak moeten komen. Van de Vondel legt uit waarom: “Twee drempels komen in heel wat projecten naar voren. Enerzijds de beperkte ruimte die er op de werf is. Voor elke stroom een aparte container plaatsen is alleen daarom al onmogelijk. Anderzijds is er nood aan meer organisatie en communicatie. Er worden heel wat talen gesproken op een werf. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat in welke container hoort en hoe bijvoorbeeld de inzameling van elk stroom het beste geregeld wordt.” Een overkoepelend verhaal schrijven dat al deze projecten verbindt is voor Van de Vondel en Recydata dan ook de weg vooruit. “Door samen te werken kunnen we veel efficiëntere antwoorden vinden. Welke stromen gaan we selectief inzamelen? Welke passen er samen in een container? En hoe zorgen we dat de kosten evenredig verdeeld raken?”
Tijdens Plastic Matters stelde Van de Vondel voor om een stuurcomité in het leven te roepen om over de verschillende sectoren en federaties heen de kortste weg naar een circulaire werf te vinden. In november wil hij al duidelijkheid hebben of er genoeg ‘good will’ onder de betrokken partijen aanwezig is. “We horen dezelfde boodschap vanuit de bouwfederaties: stop met al die verschillende initiatieven want dat krijgen we niet verkocht aan onze leden. Laat ons daarom de koppen bij elkaar steken en in werkgroepen een jaar lang bestuderen hoe de roadmap naar zo een centraal gestuurde oplossing eruit ziet.” Dat dit initiatief net vanuit Recydata komt hoeft niet te verwonderen. Het staat immers in voor de invulling en de uitvoering van systemen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Een belangrijke spil dus in het circulaire die ook in dit verhaal de rol van katalysator wil opnemen om iedereen samen aan tafel te brengen.
“Voor ons is deze aanpak de evidentie zelve”, gaat Van de Vondel verder. “Er kunnen misschien wel 101 bezwaren opgeworpen worden om er niet aan te beginnen. Maar dat zeiden ze ook over de oprichting van Valipac en daar zijn we ook in onze missie geslaagd om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Bovendien hoeven we niet van nul te beginnen. Er zijn al heel wat lessen geleerd uit de projecten van Recydata en ook van andere stakeholders die we kunnen meenemen. Daarom ook een warme oproep naar alle stakeholders in de waardeketen om mee te stappen in dit project. Er zijn ongetwijfeld nog heel wat projecten waar we geen weet van hebben die een belangrijke aanvulling in dit overkoepelende verhaal kunnen vormen.”