NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Branden beperken door ­vroegtijdige signalering
Door vroegtijdige detectie zijn dit soort beelden straks verleden tijd.

Branden beperken door ­vroegtijdige signalering

Het werd zelfs zo gewoon dat verzekeraars weigerden om recyclagebedrijven nog te verzekeren tegen brand. Daar komt nu langzaam verandering in. Niet in de laatste plaats vanwege steeds betere blus- en detectiesystemen. PYROsmart is zo’n systeem.

Steeds meer verzekeraars schrijven detectiesystemen voor.

Volgens Bob Wester van de Nederlandse importeur BLW Visser zijn branddetectiesystemen er in verschillende soorten en maten. “Maar het inno­vatieve infraroodsysteem PYROsmart van de Duitse fabrikant Orglmeister behoort tot de meest betrouwbare.” Met zo’n detectiesysteem kan een brand al worden opgespoord voordat het een brand is. “Helemaal in combinatie met een bluskanon.” Overigens komt het heus niet minder vaak voor dan een paar jaar geleden toen branden bij recyclagebedrijven nog schering en inslag waren. “Nog steeds is het iedere week nog wel ergens raak”, aldus Wester. “Maar we zijn er wel veel eerder bij waardoor het beperkt blijft tot een klein vuurtje dat snel kan worden geblust.”

Het innovatieve infrarood detectiesysteem.

Broei

De oorzaak van branden bij afvalbedrijven is lang niet altijd broei, maar steeds vaker zijn het lithium-ion batterijen tussen het afval die spontaan ontbranden. Dat kunnen zelfs die kleine batterijtjes zijn die in wenskaarten met een muziekje zitten. Maar ook accu’s van elektrische fietsen en skateboards belanden steeds vaker tussen het afval. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer verzekeringsbedrijven afvalverwerkers en recyclagebedrijven uitsluiten van een brand­verzekering. Of ze alleen tegen brand willen verzekeren met een eigen risico van een miljoen euro. “Verzekeraars schrijven onze systemen wel voor als preventiemiddel, maar dat maakt voor hun polissen niets uit”, legt Wester uit. “Maar ik durf ook wel te stellen dat met onze systemen geen werven meer afbranden.” De PYROsmart is zogezegd een infraroodsysteem dat in een vroeg stadium brand kan detecteren en dat 24 uur per dag de werf bewaakt, ook als er niemand aanwezig is. “En waar veel andere systemen uitgaan van vlammen of extreme temperaturen, kan de PYROsmart al eerder een beginnende brand ontdekken”, zegt Wester. “Bovendien werkt de software zo goed dat het moeiteloos het verschil kan waarnemen tussen een brand en bijvoorbeeld de warme delen van een overslagkraan, zoals de motor, uitlaat of remmen. De software analyseert de warmtebronnen die warmer zijn dan de ingestelde alarmtemperaturen. Aan de hand van de temperatuur, beweging en spotgrootte wordt door de software en ervaringsgetallen bepaald of het een storend object is, of broei, of een (beginnende) brand.”

In combinatie met een bluskanon is veel leed te voorkomen.

Alarm

BLW Visser kan het PYROsmart detectiesysteem leveren in combinatie met bluskanonnen die direct aanslaan wanneer er brand ontstaat, maar dat hoeft volgens Wester niet altijd. “Soms is een alarm voldoende. Zodat de brandweer op tijd ter plaatse is of medewerkers een hotspot met een shovel uit elkaar kunnen trekken en het brandje zelf kunnen blussen.” Het PYROsmart systeem zorgt er tevens voor dat alle gebeurte­nissen worden vast­gelegd met beeld en bij­behorende data. Dat is belangrijk voor analyses van de gebeurtenissen en meldingen. Software zorgt ervoor dat 24/7 onder andere de maxi­maal gemeten temperatuur wordt opgeslagen. Bedrijven krijgen hierdoor een temperatuur­profiel van de dagelijkse werkzaam­heden. Ook de status van het eigen systeem wordt 24/7 vast­gelegd zoals voedings­spanning, interne temperatuur en aanwezigheid van perslucht. De PYROsmart is daar­door meer dan alleen broei- en branddetectie. “De ingebouwde registratie is een krachtig middel om processen vast te leggen, te analyseren en te verbeteren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details