NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Bouw innovatieve optische sorteerinstallatie
Optimo Plant vogelperspectief.

Bouw innovatieve optische sorteerinstallatie

De afvalzakken worden opgehaald door intercommunale Limburg.net in één en dezelfde vuilniswagen. De nieuwe Optimo sorteerinstallatie wordt gebouwd in Ravenshout (Beringen), naast de nieuwe biostoomcentrale van Biostoom Beringen.

Optimo Plant vogelperspectief.

De nieuwe Optimo sorteerinstallatie in Beringen zal huis­houdelijke afvalzakken met een hoge sorteer­efficiëntie en zuiver­heid aan­vaarden, bewaren, trans­porteren en sorteren. De installatie is ont­worpen voor een sorteer­capaciteit van 150.000 ton per jaar en zal vijf huis­houdelijke afval­fracties in gekleurde afval­zakken sorteren: P+MD, textiel, keuken-, tuin- en rest­afval. Boven­dien heeft de sorteer­installatie een ingebouwde toekomstige uitbreid­baarheid met twee extra fracties. In de sorteer­installatie worden de ingezamelde afval­zakken gelost en gebufferd in een modulaire bunker. Een automatisch transport­­systeem voert de afvalzakken vanuit de bunker naar het toevoer­systeem, waar de zakken op de transport­banden naar de sorteer­zone worden getransporteerd. Op deze transport­banden worden de zakken voor­bereid om het sorteer­proces te optimaliseren. Het hele sorteer­proces gebeurt zonder de zakken te beschadigen.

Bronscheiding en inzameling van meerdere afvalstromen

De bewezen en innovatieve aanpak, gebaseerd op de principes van bronsortering en multi-stroomafvalinzameling met één vuilnis­wagen, zal een belangrijke positieve impact hebben op de efficiëntie van de afval­inzameling en op het aantal kilometers dat door de vuilnis­wagens wordt afgelegd. Dit zal resulteren in een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. De nieuwe sorteer­installatie zal holistisch worden ontworpen met de nadruk op net­heid, standaardisering, operabiliteit, beschik­baarheid en veilig­heid. Door de toe­passing van spits­techno­logie zal de installatie energetisch worden geoptimaliseerd, waar­door het stroom­verbruik tot een minimum zal worden beperkt. Het is dan ook geen verrassing dat deze referentie-installatie nu al nationale en internationale belangstelling wekt. 

Ondertekenen Optimo door Philip Peeters – Directeur Bionerga NV

Lokale en internationale knowhow gecombineerd

Voor dit project zal Lybover BULK samenwerken met het Zweedse bedrijf Envac. Lybover BULK zal optreden als hoofdaannemer voor het Optimo project en zal volledig worden ondersteund door Envac, als exclusieve onderaannemer. Op basis van zijn ervaring en bewezen technologie zal Envac verantwoordelijk zijn voor het integrale ontwerp van de Optimo sorteerfaciliteit en zal het de optische sorteerapparatuur voor de fabriek leveren. Lybover BULK zal op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor de levering van de hoofdcomponenten, de montage en installatie ter plaatse, de algemene coördinatie en het projectbeheer en zal optreden als het enige aanspreekpunt. “Op basis van zijn uitgebreide ervaring in dit vakgebied vonden we in Envac de ideale partner voor dit innovatieve project”, zegt Hans Boels, CEO van Lybover. “De Lybover Group is een betrouwbare en gerespecteerde lokale speler in België. We hebben er alle vertrouwen in dat het projectbeheer en de installatie vlot zullen verlopen en we kijken ernaar uit om onze samenwerking de komende jaren voort te zetten tijdens het onderhoudscontract en bij de realisatie van toekomstige projecten in Europa”, besluit Mattias Widell, Managing Director van Envac. Volgens de planning zal de Optimo optische sorteerinstallatie de eerste afvalzakken ontvangen op 01/01/2022. OYO architects zal optreden als architect in dit project.   

Ondertekenen Optimo door Hans Boels – CEO Lybover

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details