NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Belg recycleert één fles wijn per week

Belg recycleert één fles wijn per week

In 2019 hebben de vier glassorteer- en recyclage-installaties in België meer dan een half miljoen ton hol glas uit binnen- en buitenland gerecycleerd, wat neerkomt op 1 fles wijn per Belg per week. Door gerecycleerd glas te (her)gebruiken, besparen glasfabrikanten op natuurlijke hulpbronnen zoals het steeds zeldzamer wordende zand. Daarnaast besparen ze ook op hun energieverbruik, aangezien glas smelt bij een lagere temperatuur dan de primaire grondstoffen. Naar schatting compenseert de recyclage van glas in België jaarlijks de uitstoot van zo’n 198.000 auto’s.

“Glas is een van de weinige materialen die tot in het oneindige gerecycleerd kan worden, maar de kwaliteit die door de glasfabrikanten wordt geëist, wordt steeds strenger. We kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat porselein, kristal of vitrokeramisch (hittebestendig) glas niet thuishoort in onze glasbollen en -bakken”, legt Stany Vaes, managing director van go4circle, uit.

Uitdaging 2020: meer ecodesign in verpakkingen!

De federatie startte onlangs een uitgebreide studie, met steun van de federale overheidsdienst voor milieu, om de technische en economische struikelblokken voor de recyclage van glazen verpakkingen te identificeren. “Hoewel we nog maar net met de studie zijn gestart, zien we nu al enkele problemen. Ondanks investeringen in nieuwe technologieën (zelfs met de nieuwste optische ledsorteermachines) blijven sommige donker gekleurde of geverfde verpakkingen, en ook verpakkingen met een te goed gelijmde plastic hoes problemen veroorzaken. Wij hopen dat de producenten openstaan voor een gesprek over onze resultaten en het belang van ecodesign, zodat we steeds meer glas kunnen recycleren en dus hergebruiken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details