NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Aftellen
Arne Herpoele.

Aftellen

Hopelijk kijkt eenieder terug op een fijne jaarwisseling. Volgens traditie een moment om samen af te tellen naar het nieuwe jaar. In onze recyclagebranche voelt het echter alsof oudjaarsavond niet verstreken was, toen de klok twaalf uur sloeg, maar het aftellen nog steeds bezig is. 

We tellen af, de vraag is alleen waarnaartoe? Brengt het nieuwe jaar ons circulaire modellen of zal de recyclagecapaciteit in de Benelux verminderd worden? We zijn hoopvol maar realiseren ons dat dit een belangrijk jaar voor de sector zal zijn. 

Markt trekt achteruit

Onze branche denkt vooruit, terwijl de markt ons achteruit trekt. Zo is Umincorp recentelijk failliet verklaard en hebben wij binnen Van Werven eind vorig jaar de keuze gemaakt om onze joint venture met Ragn-Sells in Denemarken tijdelijk on-hold te zetten en te wachten op betere tijden. Onze wereld wordt teruggetrokken, terwijl we juist moeten opschalen willen we in 2030 de Europese recyclagedoelstellingen halen. Het on-hold zetten van onze joint venture staat haaks op onze ambitie om te groeien en onze grip op grondstoffen in Europa te vergroten. De huidige marktomstandigheden dwingen ons echter een pas op de plaats te maken waardoor we letterlijk worden teruggetrokken in de tijd.  Alle lichten staan op groen, onze vestiging in Denemarken is startklaar maar de huidige marktomstandigheden maken dat het onverantwoord is om nu open te gaan. 

Op tijd?

Verbazingwekkend wanneer je kijkt naar de verschillende roadmaps die aangeven welke groei de recyclage-industrie moet ondergaan. Met de naderende Nationale Circulaire Plastics Norm en de Packaging and Packaging Waste Regulation komt er veel op ons af. Waar wij proberen ons op te maken om aan de naderende vraag te kunnen voldoen, lijkt de markt nog altijd niet voldoende in beweging. De aankomende wet- en regelgeving maakt ons hoopvol, maar het is de vraag of dit op tijd zal zijn. De markt heeft ons straks nodig om aan de recycled content verplichting te kunnen voldoen, maar lijkt nog niet te beseffen dat wij de markt nu al nodig hebben om daar voor te kunnen zorgen. We tellen samen af naar nul en hopen dat we dit samen met de keten en de overheid dit model kunnen realiseren en hiermee een gelukkig nieuwjaar zullen hebben.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details