NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Afgedankte koelkast wordt speelgoed

Afgedankte koelkast wordt speelgoed

Coolrec, een dochteronderneming van Renewi, gespecialiseerd in het recyclen van koel- en vriesapparatuur, is sinds 2022 een samenwerking aangegaan met PLAYMOBIL. Zij waren al enige tijd op zoek naar een aanbieder van recycled content voor een nieuwe speelgoedlijn; WILTOPIA.

Sinds juli 2022 is de nieuwe speelgoedlijn op de markt gekomen, waarvoor gemiddeld meer dan 80% duurzame materialen bij de vervaardiging worden gebruikt. 

Om een secundaire grondstof te laten voldoen aan de eisen die er voor speelgoed zijn, moet het recyclingproces optimaal zijn en de aangeboden secundaire grondstof een virgin kwaliteit hebben, aldus Maurice Geelen, Managing Director Coolrec. 

Recyclingproces 

Jaarlijks worden er zo’n 1,4 miljoen koelkasten in Nederland naar de milieustraat gebracht. Via Stichting Open, voorheen Wecycle, komt een groot deel hiervan bij Coolrec terecht.  

De recycling van koelkasten is een intensief en specialistisch proces, waarbij te allen tijde voorkomen moet worden dat onder andere koelgassen in de atmosfeer terechtkomen. Na het ontdoen van deze gassen blijven er verschillende grondstoffen over: metalen zoals staal, aluminium en koper en een mix aan diverse kunststoffen. Deze kunststof mix wordt verder gescheiden in monostromen, hoofzakelijk in PS en ABS. Deze twee zijn beide geschikt voor gebruik van kinderspeelgoed. 

Van koelkast naar speelgoed

Met geavanceerde mechanische recyclingtechnieken wordt bij Coolrec Plastics in Waalwijk het maalgoed omgezet in Coolrec-granulaat, waar­mee vrijwel alles gemaakt kan worden. Op deze locatie worden alle verontreinigingen in het granulaat eruit gezuiverd. Een bijkomend voordeel is dat na intensieve kleurscheiding Coolrec een witte grondstof produceert, dit is ideaal om verder in te kleuren. Deze secundaire grondstof ondergaat een grondige kwaliteitscheck, zowel intern als extern alvorens het granulaat wordt vrij gegeven voor gebruik in speelgoed.  

De hoogst mogelijke kwaliteitseisen 

Maurice Geelen: “De grootste uitdaging is het constante kwaliteitsniveau waaraan de grondstof moet voldoen. Plastic geschikt voor speelgoed moet aan de hoogste categorie van zuiverheid voldoen. Hierbij is een uitgebreide check op iedere aangeleverde batch van kunststof en in alle schakels van het recyclingproces essentieel. Wat je binnenkrijgt varieert in kwaliteit. Het verschil in aangeleverde kwaliteit van koelkast ligt niet zozeer in het merk, maar wel in het professioneel versus huishoudelijk materiaal. Dit wordt dan al bij binnenkomst gescheiden. Zo zal tijdens het recyclingproces de kwaliteit ook nauwlettend in de gaten gehouden worden. Iedere stroom wordt dan ook separaat gehouden en aan de hand van de eindtoepassing gefilterd. Iedere batch ondergaat uiteindelijk nog een grondige check en pas wanneer het voldoet aan alle specificaties die gesteld zijn, wordt het aan de klant geleverd. Wij zijn enorm trots dat Coolrec een secundaire grondstof met een kwaliteitsniveau van een virgin grondstof kan leveren aan een partij als PLAYMOBIL.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details