NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
7,5 miljoen euro steun voor oneindige recyclage van kunststoffen
P2C is een project waar de Vlaamse regering nu ook in wil investeren. Ze heeft 7,5 miljoen euro steun toegekend.

7,5 miljoen euro steun voor oneindige recyclage van kunststoffen

De huidige wereldmarkt wordt geconfronteerd met een toenemende vraag naar duurzame recyclageoplossingen voor kunststofafval. Indaver investeert sinds een aantal jaren in ‘Plastics2chemicals’ (P2C), een programma om een veilig recyclageproces voor post-consumer kunststoffen te ontwikkelen, want daarvoor bestaan nu nog geen goede recyclagemogelijkheden. Van de Vlaamse regering krijgt de afvalbeheerder daarvoor 7,5 miljoen euro aan technologiesteun. Blijkt het project winstgevend dan zal dat bedrag voor de helft moeten worden terugbetaald.

Hilde Crevits: “We koppelen steun aan rendement. Als er goede resultaten geboekt worden, zal Vlaanderen via terugbetaalbare voorschotten een deel van haar investering terugwinnen.”

Met zijn P2C-installatie wil Indaver een veilige en duurzame oplossing voor post-consumer kunststofafval ontwikkelen. Jaren van onderzoek en ontwikkeling hebben geleid tot een depolymerisatieproces waarbij kunststoffen worden omgezet in hoogwaardige gerecycleerde grondstoffen voor de (petro)chemische industrie, zoals styreen, nafta en waxen. Met zijn jarenlange expertise op het gebied van afvalrecyclage tot op moleculair niveau heeft Indaver bijgedragen om de positieve uitkomst van het P2C-project te bespoedigen. Paul De Bruycker, CEO Indaver: “Met ons innovatieve Plastics2chemicals project, zal Indaver erin slagen om plastics te recycleren tot basischemicaliën voor de industrie. We maken zo onze ambities waar om als afvalbeheerder een essentiële rol te spelen in de circulaire economie. We winnen waardevolle grondstoffen terug uit plastics en creëren zo waarde voor de maatschappij en onze klanten.”

In totaal heeft Indaver plannen voor verschillende installaties in Europa om uiteindelijk 1 miljoen ton kunststoffen te recycleren.

Strategische technologiesteun

Een project waar de Vlaamse regering nu ook in wil investeren. Ze heeft 7,5 miljoen euro steun toegekend. “Nieuw is dat bij een goed rendement de helft van het toegekende bedrag terugbetaald zal worden”, aldus minister Hilde Crevits. “We koppelen steun aan rendement. Als er goede resultaten geboekt worden, zal Vlaanderen via terugbetaalbare voorschotten een deel van haar investering terugwinnen.” Het bedrag van 3,75 miljoen euro wordt volledig terugbetaald bij een succesvolle realisatie en gedeeltelijk indien de investering de verwachting niet helemaal inlost. Is het project succesvoller dan verwacht dan betaalt Indaver zelfs tot 10% meer terug dan het terugvorderbaar bedrag. Indaver zelf investeert 60,5 miljoen euro in de nieuwe vestiging. 

De demo-installatie zal afval uit polystyreen en gemengde polyolefinen recycleren en zou tegen 2024 operationeel moeten zijn.

Van 90.000 ton CO2 besparen naar 225.000 ton

Het depolymerisatie- en reinigingsproces werd intensief getest in samenwerking met Vlaamse universiteiten, waar Indaver’s eigen test­opstelling werd gebruikt. Deze testopstelling is nu door­ontwikkeld tot een chemische minifabriek. Met de investering en steun van de Vlaamse regering wil Indaver nu een demo-installatie met een recyclage­capaciteit van 31.000 ton per jaar ­bouwen. De demo-installatie zal afval uit poly­styreen en gemengde polyolefinen recycleren en zou tegen 2024 operationeel moeten zijn. Als alles volgens plan verloopt, zal Indaver in 2027 inves­teren in een volgende stap: de bouw van een speciale recyclage-installatie voor polystyreen en polyolefinen. Dit zou op termijn tot een extra tewerkstelling voor ongeveer 100 mensen moeten leiden en tot een besparing van eerst 90.000 ton CO2 per jaar (demo-­installatie) en later 225.000 ton CO2 per jaar (vanaf 2027). ­Crevits: “Vlaanderen is een belangrijke pionier in het hergebruik van plastics. Deze investering is belangrijk voor het milieu en in het kader van de circulaire economie en het klimaat.”

Het P2C proces in beeld.

Nauwe samenwerking

Omdat hoogwaardige gerecycleerde grond­stoffen worden gebruikt om de huidige grond­stoffen te vervangen, is nauwe samenwerking met de chemische industrie essentieel. Om de afzet te waarborgen van deze grond­stoffen die voor de chemische industrie worden geprodu­ceerd, werkt Indaver samen met styreen- en polyolefine­producenten die de status van voorkeurspartner hebben. In totaal heeft Indaver plannen voor verschillende installaties in Europa om uiteindelijk 1 miljoen ton kunststoffen te recycleren.   

Paul De Bruycker: “Met ons innovatieve Plastics2chemicals project, zal Indaver erin slagen om plastics te recycleren tot basischemicaliën voor de industrie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?