NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
28 april 2022: Alle Belgische afvalverbrandingsinstallaties vragen extra aandacht voor veiligheid op Wereldveiligheidsdag

28 april 2022: Alle Belgische afvalverbrandingsinstallaties vragen extra aandacht voor veiligheid op Wereldveiligheidsdag

Elke vrachtwagenchauffeur die op 28 april één van de Belgische afvalverbrandingsinstallaties binnenrijdt, zal worden aangesproken op zijn veilig gedrag. Die dag is het wereldveiligheidsdag. De leden van Belgian Waste-to-Energy sensibiliseren voor valgevaar en het dragen van de correcte persoonlijke beschermingsmiddelen.

Elk incident is er één te veel

De sensibiliseringsactie rond veiligheid in de storthal vindt voor de 2de keer plaats op initiatief van de veiligheidsmedewerkers van de Belgische afvalverbrandingsinstallaties omdat elk incident er één te veel is.  Te vaak nog worden om verschillende -vaak heel menselijke- redenen de regels overtreden. BW2E deelde online een filmpje, gebaseerd op waargebeurde feiten. Hierop getuigt een vrachtwagenchauffeur hoe hij in de bunker viel doordat hij zijn voertuig, uit hoffelijkheid voor medechauffeurs in de hal, dichter bij de bunkerrand had geplaatst dan was voorgeschreven.

“We hopen met dit filmpje de chauffeurs op het hart te drukken absoluut de voorgeschreven regels te volgen. Voor hun eigen veiligheid én die van de mensen rondom hen.”, zegt BW2E-voorzitter Geert Magerman.“ Onze sector levert heel wat inspanningen om de veiligheid in en rond de loskades van waste-to-energyinstallaties te verbeteren: d.m.v. signalisatie, opleidingen, powerpoints,… Maar soms staan mensen niet voldoende stil bij de impact die een bepaalde handeling kan hebben op de veiligheid. Denk maar aan het belang van zien en gezien worden en het dragen van een fluo hesje.” Het is vaak pas ná een incident dat men zich daar bewust van is. Blijven sensibiliseren is volgens ons de boodschap.”

Campagne met focus op persoonlijk contact

Net zoals in 2021 kiest BW2E voor een persoonlijke aanpak naar de vrachtwagenchauffeurs die afval komen aanleveren: een kort persoonlijk gesprekje over de veiligheid, geflankeerd door banners, flyers en een social media campagne. Twee thema’s dit jaar: het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (helm, hesje, bril, veiligheidsschoenen) en valgevaar.

Veiligheid bestendigen

Tijdens de actie wordt gemeten welke gevaarlijke situaties zich het vaakst voordoen.  Hier zal extra aandacht besteed worden in de weken die volgen op de campagne. Het doel is om er in de toekomst nog meer voor te zorgen dat onveilige situaties in de storthallen vermeden worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details