NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Voorop in sloopbeheer. Hergebruik inventaris voor recyclage
Ook oude bakstenen zijn vaak makkelijk schoon te maken en te hergebruiken.

Voorop in sloopbeheer. Hergebruik inventaris voor recyclage

Profex, dat sloopopvolgingsplannen en asbest­inventarissen opstelt en advies verstrekt, zorgt ervoor dat sloop- en/of bouwprocessen vlekkeloos kunnen verlopen. Het expertenteam bevat onder andere milieucoördinatoren, bodemspecialisten, asbestdeskundigen en veiligheidsadviseurs en is altijd op de hoogte van de laatste wet- en regel­geving. Het zag tijdens corona een run op zijn dienst­verlening ontstaan. “Wij dachten eerst dat particulieren en onder­nemers de kat uit de boom zouden kijken, maar waren daar­bij uit het oog verloren dat mensen niet meer hun spaar­centen kunnen uitgeven zoals gepland en er daa­rdoor bouw­budget vrij kwam”, aldus Seppe Van der Stoelen, consultant bij Profex. Het resul­taat was een enorme boom in sloop- en bouwwerkzaamheden. 

Veranderde wet- en regelgeving

Ook veranderde wet- en regelgeving speelde hierbij een rol. Zo werd vorig jaar het BTW-bedrag op herbouw na sloop verlaagd van 21 naar 6%. Hierdoor werd het voor particulieren aantrekkelijker om een project volledig te slopen. Veranderde regelgeving heeft steeds een groot effect op de bouw- en sloopwerken. Daarbij staat de sector ook voor verstrengde regelgeving op gebied van asbestbeheer. Moet er nu voor alle sloopwerken een destructieve asbestinventaris worden opgesteld, vanaf volgend jaar is dit ook verplicht bij de verhuur en verkoop van een woning. “Zonder een asbestattest, waarin is opgenomen of het gebouw asbest bevat, kan de verkoop of verhuur niet door gaan. Als experten houden we steeds de wetgeving in het oog en kunnen onze klanten zo proactief adviseren.” Van der Stoelen verwacht hierdoor dat de vraag naar de diensten van Profex nog meer zal toenemen. Ook op het gebied van sloopbeheer staat de sector de nodige veranderingen te wachten. Vanaf volgend jaar zou het verplicht worden om bij afbraak een sloopopvolgingsplan in te dienen bij Tracimat vzw (de sloopbeheerorganisatie in Vlaanderen), iets wat tot nu toe op vrijwillige basis kon. In het sloopopvolgingsplan worden alle afvalstoffen van een gebouw in kaart gebracht en aanbevelingen gegeven voor de selectieve sloop. Het plan moet door een neutrale partij
worden opgesteld. 

Hergebruik inventaris brengt in beeld welke materiaal uit sloopprojecten hergebruikt kunnen worden.

Urban mining 

De verstrenging van de regelgeving moet leiden tot een optimalisatie van breekafvalrecyclage en past in de trend van urban mining, grondstoffen betrekken uit de stad en dan met name in de vorm van recyclage. Volgens Van der Stoelen is urban mining het woord van de toekomst. Het bedrijf zet daarom flink in op de trend van circulair bouwen. Recent lanceerde het adviesbureau de ‘hergebruik inventaris’, een optionele aanvulling in het sloop­­opvolgingsplan. Deze inventaris brengt het hergebruik­­potentieel bij een sloop­­project in kaart. “Als wij in een gebouw bij­voorbeeld vijf mooie eiken deuren aantreffen die geld kunnen opbrengen of oude bakstenen die makkelijk hergebruikt kunnen worden, geven wij dat aan, nemen wij dat op. Mensen beseffen vaak niet het potentieel van sommige afvalstoffen”, zegt Van der Stoelen. Voor het opstellen van deze hergebruik inventaris werd een nieuwe afdeling opgericht met de naam U-Mine. Dit is een verwijzing naar urban mining en B-mine, het vroegere mijnencomplex in Beringen waar het hoofdkantoor van United Experts gevestigd is, het kennisnetwerk dat bedrijven met diverse expertises en complementaire skills samenbrengt, waaronder dus ook Profex en U-Mine. 

Synergie met United Expert

United Expert is het moederbedrijf van Profex en heeft ruim 270 experten in dienst met tien­tallen kantoren over heel Vlaanderen en Wallonië. “Synergie binnen het kennis­netwerk van United Experts kan klanten veel kosten­voordelen op­leveren”, bena­drukt Van der Stoelen. “Als ik bij een sloop­project ga kijken, vraag ik altijd door. Zo kunnen wij ook adviseren in bodem­sanering en een ECP- en EPB-rapport opstellen en wordt er gebroed op nieuwe plannen, dan zorgen we voor de nodige omgevingsvergunningen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details