NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Succesvolle Vakbeurs Recycling laat zien dat belang groot is voor afvalsector

Event Women in Recycling

Who run the world? Girls. Toen het door de boxen schalde tijdens het event Women in Recycling, leek het ook wel even alsof ze misschien niet de wereld maar dan toch wel de recyclagesector overgenomen hadden. De volle zaal in Bluepoint Agoria was het beste bewijs dat er iets aan het veranderen is. Dat het mannenbastion van weleer stilaan begint plaats te maken voor een diverse en inclusieve sector. Een evolutie aan de horizon dus waarvan afscheidnemend OVAM voorzitster Henny De Baets zeker een aantal pluimen op de hoed mag steken.

De recyclagesector is een onmisbare pijler van de economie geworden. Een thema waar Nathalie Brunelle (projects management director Renewi), Julie Lietaer (CEO European Spinning Group) en Sylvia Meekers (directrice générale IEW) tijdens een panelgesprek dieper op ingingen. Ze lieten hun licht schijnen over de evoluties van de voorbije jaren en hoe zij de sector hebben zien veranderen en vervrouwelijken. Meekers: “De sector leverde de voorbije jaren enorm veel inspanningen om nieuwe technieken te integreren. Technieken die hen in staat stelden om steeds verder te gaan in recyclage en hergebruik. Om de volgende stappen te zetten naar een circulaire wereld, zullen we die principes nu al moeten meenemen bij het ontwerp van producten.” 

Julie Lietaer (European Spinning Group): “Er zijn nog steeds veel vooroordelen, maar de jonge generatie die eraan komt, wil verandering.”

Van 5% vrouwen naar …

De coördinatie was in handen van Alexia Bertrand (fractieleidster voor MR in het Brussels Parlement). Ze stelde vast dat vrouwen slechts 5% van de jobs in de recyclagewereld innemen. Ze polste de vrouwen op het podium naar waarom het zo belangrijk is dat ook vrouwen hun rol spelen in de recyclagesector. Brunelle: “Dertig jaar geleden waren vrouwen nog een unicum in de sector. Ik had slechts één vrouwelijke collega. Dat is jammer want we zien nu dat wanneer mannen en vrouwen samenwerken, er net sterkere teams ontstaan. Daar moeten we meer op inzetten, zonder in quota’s te denken. Het moet in de eerste plaats gaan om competenties.” Lietaer vatte het als volgt samen: “Denken in ecosystemen is eigenlijk een eerder vrouwelijke eigenschap. Dat is tevens de weg van de circulaire economie en dat maakt ons ook sterk gewapend om daaraan mee te bouwen. Er zijn nog steeds veel vooroordelen, maar de jonge generatie die eraan komt, wil verandering. En dat stemt me hoopvol.”

Durven ondernemen, praten en dromen

Bertrand polste de deelnemers aan het panelgesprek ten slotte naar tips op basis van hun eigen ervaring voor iedereen in het publiek. “Durf ondernemen en innoveren. We moeten als vrouwen evengoed kunnen doen wat we willen. Waarom zouden we geen ingenieur mogen worden? We moeten voor onze eigen competenties staan”, liet Meekers optekenen. Brunelle riep de aanwezige vrouwen dan weer op om te praten over situaties die niet door de beugel kunnen. “Ik ben er zelf ook mee geconfronteerd. Je moet er durven over praten om verandering teweeg te kunnen brengen, om er een einde aan te stellen. Niet alleen voor jezelf, maar tevens voor de andere vrouwen die volgen.” Het laatste woord was voor Lietaer: “Droom, hoop maar doe vooral uw botten aan. Verandering begint met kleine stapjes. Begin eraan en kijk wat je zelf kan veranderen. En doe dat met nog meer aandacht voor diversiteit en een open communicatie. 

Sylvia Meekers (IEW): “De sector leverde de voorbije jaren enorm veel inspanningen om nieuwe technieken te integreren.”

Afscheid van Henny De Baets

Na veertig jaar actieve dienst, kreeg De Baets een passend eerbetoon tijdens Women in Recycling. Ze mocht ook zelf nog haar licht laten schijnen over de afvalsector. “Toen Vlaanderen in 1981 resoluut de kaart trok van een ver­nieuwend afvalbeleid, met de oprichting van OVAM als gevolg, stond niemand op de banken te applaudisseren. Integendeel, broodroof werd er geroepen. Toch is het net dat wettelijk kader dat die schakels van innovaties in gang gezet heeft die Vlaanderen tot recy­clage­kampioen maken. De doelstelling waren ambitieus, jazeker, maar met een gefaseerde aanpak over jaren, zodat de nog prille sector recht- en investeringszekerheid kreeg.” Het leidde telkens tot nieuwe opportuniteiten, nieuwe ontwikkelingen en een visie waarin afval meer en meer een grondstof werd. “Toch mogen we nu niet op onze lauweren rusten. Er zal durf en ondernemerschap nodig zijn om die koppositie in Europa vast te houden. En daar is het moment rijp voor. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de grondstoffenproblematiek op de kaart gezet. De circulaire weg, met zijn korte ketens, biedt de uitweg. Laten we die bewandelen.”

Wat sterke vrouwen vermogen

De Baets wil dat in die nieuwe recyclagesector iedereen gelijke kansen krijgt. “Bij OVAM is de balans intussen omgedraaid. Er werken nu 60% vrouwen, ook in leidinggevende functies en dat zonder quota of maat­regelen. Ze staan er elke dag als betrouwbare en competente medewerkers en tonen op hun beurt aan hun dochters wat sterke vrouwen allemaal kunnen realiseren.”   

Succesvolle Vakbeurs Recycling laat zien dat belang groot is voor afvalsector

Op 15, 16 en 17 november opende Evenementenhal Gorinchem haar deuren voor afvalprofessionals in de breedste zin. Na een moeizame Covid-19 editie in 2021, stond Vakbeurs Recycling 2022 er afgelopen week sterk voor. Zo’n 4.000 professionals bezochten de beurs op het gebied van recyclingtechniek en afvalmanagement en maar liefst 60% van de beschikbare oppervlakte voor Vakbeurs Recycling is alweer geboekt voor 2023. Met dit vertrouwen vanuit exposanten en bezoekers wordt de beurs verder ontwikkeld in kwaliteit en grootte.

“Er heerste een gevoel van saamhorigheid en exposanten en bezoekers waren enthousiast deze dagen. Het benadrukt maar weer het belang van Vakbeurs Recycling om de circulaire economie gezamenlijk te trotseren”, zegt Ravi Changoer, Accountmanager van Vakbeurs Recycling. “Grondstof uit afval wordt de komende jaren steeds belangrijker en bedrijven kunnen er niet meer omheen om afval steeds kwalitatiever te scheiden. Wij zien dit zelf ook, daarom bouwen we samen met Renewi aan een Zero Waste Event, waarbij op de gehele beursvloer bronscheidingsmiddelen worden ingezet.”

Dat kennis met betrekking tot een circulaire economie en afvalmanagement steeds belangrijker worden, blijkt wel uit de twintig goed bezochte kennissessies, het succesvolle Recyclingsymposium en de toeloop op het Match & Meet Point van Afvalgids en het nieuwe Grondstoffenplein van BRBS Recycling, ENVAQUA en VERAS. Tijdens Vakbeurs Recycling stonden de kennistheaters in het teken van Afvalmanagement, Veiligheid, Sloop & Recycling en Kunststof Recycling centraal. Gezamenlijk met kennispartners uit de sector werden interessante topics behandeld die enthousiast ontvangen werden door bezoekers. Door de combinatie van productenmarktplaats, innovaties en kennisaanbod wordt Vakbeurs Recycling een geijkt moment in de agenda voor de afvalsector.

Ook recyclingtechniek was goed vertegenwoordigd op de beursvloer. Bezoekers konden hun hart op halen bij alle machines en toebehoren die werden gedemonstreerd op zowel stands als het demoplein. De beursvloer was ingedeeld in de segmenten Inzameling & Afvalmanagement, Sorteren & Verwerken en Sloop & Recycling. Deze editie van Vakbeurs Recycling zorgt voor een mooie springplank naar een grootster event waarbij de ambitie ligt op een groei in exposanten, bezoekers en het kennisaanbod in 2023.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details