NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Stofbeheersing wordt steeds urgenter’

‘Stofbeheersing wordt steeds urgenter’

Bij Dehaco merken ze dat de vraag naar stofbestrijdingsmachines toeneemt. De totaalleverancier voor de sloop-, recycling- en asbestsaneringsbranche kent dan ook een uitgebreid assortiment vernevelaars. En geeft meteen een aantal tips om te voorkomen dat een werk stil komt te liggen door bijvoorbeeld een verstopping. 

Het bestrijden van stof bij sloop- en recyclingswerkzaamheden wordt steeds belangrijker. Naast dat stof gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het voor veel overlast zorgen. Bij droog weer en wind verplaatst stof en gruis zich, waardoor de omgeving, bij het gemis van goede stofbeheersing, bedolven raakt onder een laag stof. Een goed plan om stof te bestrijden is daarom noodzakelijk en vaak zelfs verplicht. Een nevelkanon kan dan een uitkomst zijn. Dehaco kent ondertussen verschillende modellen, voor kleine klussen binnen tot enorme sloopwerken in de buitenlucht.

De vraag naar stofbestrijdingsmachines neemt toe, zo merken we bij Dehaco”, stelt de woordvoerder van het concern uit Lisserbroek: “We kunnen merken dat bedrijven vaker een aanvraag doen omdat sloopbedrijven een stofbeheersingsplan moeten indienen bij hun opdrachtgevers. Bovendien merken we dat het echt steeds urgenter wordt omdat recyclingbedrijven het risico op een claim lopen wanneer hun terreinen onder het stof liggen.”

Stilstand

Dehaco wijst klanten vervolgens vaak op de risico van stilstand. “Met de urgentie van stofbestrijding wil je voorkomen dat je waternevelaar stil komt te staan. Stilstand kan namelijk stillegging van het werk betekenen.” Verstopte nozzles, al dan niet van RVS, zijn zo’n veelvoorkomende oorzaak van stilstand. Nozzles zijn de sproeikopjes aan het eind van de conus, waar het water onder grote druk doorheen wordt geperst. Dit zorgt voor de benodigde nevel. Deze nozzles kunnen verstopt raken door kalkdeeltjes en/of vuiligheid in het water. Nozzles komen in de meeste waternevelaars voor.

Vandaar dat er een andere manier bestaat om nevel te creëren: door te werken met een rotor in plaats van nozzles. Hierdoor wordt verstopping door kalkdeeltjes en/of vuiligheid voorkomen en het maakt de machine ook gelijk onderhoudsarm. Daarnaast heeft een rotor drie andere positieve neveneffecten. Ten eerste kan het waterverbruik gereduceerd worden, je hoeft namelijk niet “volle bak” het water aan te zetten om een mooie nevel te krijgen. Daarnaast is de druppelgrootte instelbaar, dit geeft als voordeel dat je in een handomdraai het gewenste sproeibeeld kunt creëren. En er is geen hogedrukpomp noodzakelijk en dit zorgt voor aanzienlijk minder stroomverbruik.

De TERA-familie

De TERA-familie van Dehaco bestaat uit een grote diversiteit aan modellen, van de allerkleinste Tera 15 die met zijn 15 meter bereik vooral voor inpandige werkzaamheden handig is, tot de TERA 90 die een bereik heeft van maar liefst 100 meter en die dus vooral geschikt is voor grote hallen of sloopprojecten buiten. Nieuwste aanwinst in de TERA-serie is de Tera 60 GTM die zich van alle andere modellen onderscheidt vanwege zijn solide en “hufterproof” afwerking en door zijn zelfredzaamheid in het veld door een opgebouwd aggregaat en ingebouwde watertank.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details