NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Stof om over na te denken

Stof om over na te denken

In de recyclage van puingranulaten en afval is het al langer dan vandaag niet alleen maar om het verkleinen te doen. Het afzeven van de granulaten en verwijderen van de onzuiverheden zijn een intrinsiek onderdeel om de finale korrelverdeling te bepalen alvorens het wordt vrijgegeven op de markt. Tijdens al deze handelingen van breken, zeven en scheiden, komt er stof vrij en het belang van de gebruiker en de klant om daar iets aan te doen is groter dan je soms bij stilstaat. 

Ten eerste is er van de wetgever uit steeds meer evolutie naar werken in een stofarme omgeving door nieuwe wetgeving bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken. En dit geldt niet alleen voor de grote machines maar nu recent ook voor de specifieke arbeidsmiddelen. Meer en meer staat de activiteit van de recyclage in directe interactie met zijn bestuurders, op de werf en de omwonenden. Het doel van de stofbestrijding is dus veel meer dan alleen maar stof minimaliseren. De positieve impact van een efficiënte stofbestrijding is ook te merken op een gezondere werkomgeving en een duurzamer gebruik van de machines.

Passieve of actieve cycloonscheiders

De machines zelf kunnen uitgerust worden met passieve cycloonscheiders die werken op het toerental van de motor of actieve cycloonscheiders waarvan de elektrische sturing (via de batterij van de machine) onafhankelijk van het motortoerental steeds de meest optimale werking garandeert. Dat maakt een merkbaar verschil, indien de machine in een uiterst stofferige of binnenomgeving werkt. Het kan de standtijd van uw luchtfilters immers exponentieel langer doen meegaan. Wat op zijn beurt stilstand minimaliseert voor de reiniging van de luchtfilters, zorgt voor een besparing op uw filters en op termijn motorschade vermijdt.

Water als stofbestrijding

Ook water is een middel om aan stofbestrijding te doen en kan geïntegreerd in de machine besteld worden bij brekers en shredders. Daarbij goed opletten dat er voldoende sproeikoppen voorzien zijn voor, in en na de breker. Op die manier kan je beter doseren. 

Vernevelaars

Er zijn ook veel mogelijkheden in vernevelingsmachines die u meer flexibiliteit geven op locatie bij afbraakwerken en kunnen afgestemd worden op uw specifieke behoefte. Door middel van kleine druppeltjes worden stofdeeltjes gevangen en door hun gewicht naar beneden gebracht. Er zijn zowel vaste als mobiele systemen, met of zonder ventilatie, waarmee je een grote oppervlakte efficiënt kan vernevelen met een beperkt volume aan water en energie. Gekoppeld aan een afstandsbediening is verneveling permanent beschikbaar wanneer u het nodig heeft. Naast de bestrijding van stof kunnen vernevelaars ook een positief effect hebben op geur en temperatuur. Vooral het koeleffect kan een positief effect hebben op zowel mens als machine. 

Vraag ernaar

Kortom, het bestrijden van stof is niet alleen voor de omwonenden maar ook voor de goede werking van uw machines van belang. Vraag er naar bij uw leverancier van materieel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details