NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sommige innovaties moet je gewoon gezien hebben.

Sommige innovaties moet je gewoon gezien hebben.

Machinebouwer SMO uit het Belgische Eeklo blijft flink aan de weg timmeren met de mobiele zeefinstallaties van het eigen merk Flexiever. Daar waar vorig jaar een flink aantal nieuwe modellen aan het immer uitdijende assortiment standaard modellen werden toegevoegd, zet SMO steeds meer in op machines op maat en speciale producten voor een groeiend aantal sectoren.

De Mini Screener in stand-alone opstelling.

Zo bedient SMO niet alleen de markt voor grondverzet of recyclage, maar ook die van tuin­aannemers, verhuurbedrijven, bodemonderzoek, scholen, groendiensten en zelfs particulieren. Op de website van de onderneming is een groeiend aantal video’s te bekijken waar klanten kunnen filteren op sector en toepassing. Salesmanager Michael De Craene wijst op het grote voordeel dat de Flexiever Mini Screeners hebben: “Ze zijn heel gemakkelijk in te passen of toe te voegen aan al bestaande productielijnen in de recyclage of industrie. De Mini heeft een horizontaal frame met vier verticale kokers waaronder verschillende onderstellen passen. Die onderstellen en frames kunnen we waar dan ook volledig op maat maken en installeren, wat onze zeven een enorme flexibiliteit geeft. De zwarte zeefbox is het hart van de machine maar daaromheen is alles mogelijk.” 

Opstelling die SMO speciaal voor de Franse firma Pandrol ontwierp.

Overal praktisch inzetbaar

De Flexiever Mini Screener kent een aantal voordelen. Zo werkt de machine op 220 V, wat hem praktisch overal inzetbaar maakt. Bovendien is de zeef geluidsarm en kan de hellingsgraad heel gemakkelijk worden ingesteld. Ook kan de de ­vibratie van de trilmotor apart ingesteld worden. De maasopeningen van de zeefnetten zijn verkrijgbaar vanaf 0,5 × 0,5 mm wat er voor zorgt dat de machine voor heel veel industriële toepassingen kan ingezet worden. “Die netten zijn overigens binnen vijf minuten te wisselen”, zegt De Craene. “En we hebben heel veel verschillende zeeffracties op voorraad liggen.” Zo is het ook mogelijk dat de machines kunnen worden uitgerust met twee dezelfde zeefnetten waarbij dan een zeefoppervlakte ontstaat van 360 x 90 cm (= 3,24 m²). Of de gebruiker plaatst verschillende netten waardoor er in drie fracties afgezeefd kan worden. De laatste ontwikkeling is dat de mobiele schudzeven leverbaar zijn met een batterijpak, wat werken op plaatsen waar de stroomvoorziening een probleem is ­mogelijk maakt.

De Mini Screener bij Pandrol zeeft ijzeroxide af.

Divers

Hoe divers de toepassing van de Flexiever Mini Screener is, bewees SMO onlangs bij de Franse firma Pandrol. De Craene: “Voor hen hebben we een installatie mogen uitwerken die bestaat uit een 3,5 m³ (15 t) bunker, een 8 m lange aanvoerband, een Mini Screener en 11 m afvoerband.” De Mini Screener bij Pandrol zeeft ijzeroxide af die weer dient als grondstof voor de productie van thermiet, dat wordt gebruikt voor het thermiet­lassen van spoorrails. “De bunker en transportbanden worden gemonitord door sensoren om de rechtstreekse aanvoer in de hoogoven te kunnen controleren”, aldus De Craene. SMO kan zulke specifieke maatoplossingen met de verschillende Flexiever modellen leveren doordat de corebusiness nog altijd machinebouw op maat is. Ook het uitgebreide demoterrein in Eeklo, waar klanten gratis modellen of eigen specifiek materiaal kunnen testen en waar de SMO ­ingenieurs direct meedenken over maatoplossingen, draagt bij aan de snelle ontwikkelingen. SMO heeft maar liefst twintig ingenieurs in dienst op de afdeling machinebouw die kunnen werken aan het design, de programma’s en de technische ­tekeningen, bij Flexiever werken er nog eens twee. “Omdat de lijnen kort zijn kunnen we ook kort op de bal blijven spelen”, stelt De Craene. “En als iets voor de ene klant werkt, kunnen we snel schakelen en eenzelfde oplossing voor een andere klant doorvoeren. Of het uitwerken tot een standaardoplossing. Niet voor niets volgt het aantal innovaties elkaar hier snel op.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details