NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Schade door brand beperkt door detectie
Het PYROsmart systeem zorgt er tevens voor dat alle gebeurtenissen worden vastgelegd met beeld en bijbehorende data.

Schade door brand beperkt door detectie

Nog niet eens zo lang geleden vloog er bijna wekelijks een berg afval in brand bij een afvalverwerkingsbedrijf. Het werd zelfs zo gewoon dat verzekeraars weigerden om recyclagebedrijven nog te verzekeren tegen brand. Daar komt nu langzaam verandering in. Niet in de laatste plaats vanwege steeds betere blus- en detectiesystemen. PYROsmart is zo’n systeem.

Volgens Bob Wester van de Nederlandse importeur BLW Visser zijn brand­detectiesystemen er in verschillende soorten en maten. “Maar het innovatieve infra­roodsysteem PYROsmart van de Duitse fabrikant Orglmeister behoort tot de meest betrouwbare.” Met zo’n detectiesysteem kan een brand al worden opgespoord voordat het een brand is. “Helemaal in combinatie met een bluskanon.” 

Brand in recyclage

De oorzaak van branden bij afvalbedrijven is lang niet altijd broei, maar steeds vaker zijn het lithium batterijen tussen het afval die spontaan ontbranden. Dat kunnen zelfs die kleine batterijtjes zijn die in wenskaarten met een muziekje zitten. Maar ook accu’s van elektrische fietsen en skateboards belanden steeds vaker tussen het afval. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer verzekeringsbedrijven afvalverwerkers en recyclagebedrijven uitsluiten van een brandverzekering. Of ze alleen tegen brand willen verzekeren met een eigen risico van een miljoen euro. 

Iedere week ontstaat er ergen op een werf in België of Nederland wel brand.

24/7 bewaking

De PYROsmart is zogezegd een infraroodsysteem dat in een vroeg stadium brand kan detecteren en dat 24 uur per dag de werf bewaakt, ook als er niemand aanwezig is. “En waar veel andere systemen uitgaan van vlammen of extreme temperaturen, kan de PYROsmart als eerder een beginnende brand ontdekken”, zegt Wester. “En bovendien werkt de software zo goed dat het moeiteloos het verschil kan waarnemen tussen een brand en bijvoorbeeld de warme delen van een overslagkraan, zoals de motor, uitlaat of remmen. De software analyseert de warmtebronnen die warmer zijn dan de ingestelde alarmtemperaturen.”    

Geïntegreerde oplossing

BLW Visser kan het PYROsmart detectiesysteem leveren in combinatie met bluskanonnen die direct aanslaan wanneer er brand ontstaat, maar dat hoeft volgens Wester niet altijd. “Soms is een alarm voldoende. Zodat de brandweer op tijd ter plaatse is of medewerkers een hotspot met een shovel uit elkaar kunnen trekken en het brandje zelf kunnen blussen.” Het PYROsmart systeem zorgt er tevens voor dat alle gebeurtenissen worden vastgelegd met beeld en bijbehorende data. Dat is belangrijk voor analyses van de gebeurtenissen en meldingen. De PYROsmart is daardoor meer dan alleen broei- en branddetectie. “De ingebouwde registratie is een krachtig middel om processen vast te leggen, te analyseren en te verbeteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details