NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Safety first

Safety first

Het is een uitspraak die velen onder ons kennen van de gelijknamige komische fictiereeks. Veiligheid in en rond machines is echter geen grap, maar een ernstige zaak die steeds opnieuw onze aandacht verdient. Los van het leed en de revalidatie op het moment zelf, kost het ongelofelijk veel geld aan verloren werkuren en verstoort het de organisatie om het verlies aan personeel en schade op te vangen.

Het spreekt voor zich dat we de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken om onze job uit te voeren. Nog heel vaak zie je op werven dat handschoenen en oogbescherming bij het uitvoeren van werken voor welke reden dan ook achterwege wordt gelaten. Naast uw persoonlijk uitrusting is ook het gebruik van de nodige hulphijsmiddelen een belangrijke manier om letsels te voorkomen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand struikelt bij het springen van een lage hoogte (zonder ladder afdalen) of zich in de rug blesseert, nadat blijkt dat het dan toch net iets zwaarder is dan gedacht. Ook het verkeerd inschatten van werkzaamheden waarbij werktuigen of dergelijke losschieten is een bron van letsels. Kort overleg om de werkwijze en de risico’s in te dekken alvorens een werk aan te vatten is nooit een verkeerd gedacht.

Belang van zichtbaarheid

Zichtbaarheid op de werf is een heel belangrijke factor in het vermijden van aanrijdingen. U kenbaar maken en visueel contact maken met de machinist is niet alleen heel vriendelijk, maar kan ook uw leven redden. Machines in de recyclagebranche zijn in de regel doorspekt met veiligheden zoals noodstops, trekkoorden, beschermroosters aan bewegende delen … Daarnaast zijn er vertraagde opstart- en stopsequenties om de kans te geven aan de omstaanders zich tijdig uit de voeten te maken, mocht dat nog niet het geval zijn. De belangrijkste regel is om niet in de buurt te zijn als de machines werken! Om ongevallen tussen machines onderling en mensen te vermijden zijn er ook andere mogelijkheden zoals geluidsignalen bij het rijden, en sensoren die omstaanders opmerken.

Veiligere werfinrichting

In dat laatst opzicht kunnen we ook de werf anders inrichten en werken met bijvoorbeeld transportbanden om grotere volumes te stockeren, zodat er geen of minder verkeer is rond de verwerkingszone. We kunnen ook gebruik maken van aangepast materieel zoals kranen met een verhoogbare cabine voor de zichtbaarheid in recyclagetoepassingen of een verhoogde stabiliteit met bredere rupsonderstel of steunpoten. De luchtkwaliteit van de werkomgeving en stof in de verwerkingszone kan er toe leiden dat een gefilterde cabine lucht of een verneveling aangewezen is. Goed getraind personeel dat weet wat de machines kunnen en wat de risico’s zijn hebben ook minder kans op letsels en dragen ook beter zorg voor het materieel en zichzelf. Vraag naar de mogelijkheden bij uw leverancier om uw activiteit veiliger te maken en bedrijfszekerder. Kortom, een ongeval komt steeds wanneer je het minst verwacht maar laat het dan alsjeblieft materiële schade zijn en geen menselijk leed.  

Succes onderweg en veilig thuis!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?