NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Robuuste balenpers zorgt voor hogere efficiëntie in verwerking schuimafval

Robuuste balenpers zorgt voor hogere efficiëntie in verwerking schuimafval

Schuimafval is door zijn veerkracht een moeilijker samen te persen materiaal. Een duurzame oplossing vraagt dan ook om robuuste machines die tegen een stootje kunnen en die over voldoende perskracht beschikken. Recticel ging daarom in zee met Valvan Baling Systems voor de vervanging van zijn balenpersen. Door het maatwerk in functie van de noden, kregen zowel de vestiging in Wetteren als in Kesteren (Nederland) een efficiënte oplossing die zorgt voor zware, goedgevormde en veilig stapelbare balen.

Recticel is een Belgische beursgenoteerde groep gespecialiseerd in producten op basis van poly-urethaanschuim. Sinds de intrede van CEO Olivier Chapelle staat duurzaamheid meer dan ooit centraal. Het management wil van polyurethaan een duurzaam product maken in alle betekenissen van het woord. Zo investeerde het bedrijf in een unieke pilootlijn om de schuimvulling uit oude, gebruikte matrassen een tweede leven te geven. Maar ook het productieafval uit de eigen productie wordt aangepakt. De materialen worden verzameld en samengeperst tot balen. De oude persen hadden echter hun beste dagen gezien. Het gevolg? Ze waren steeds vaker onderhevig aan mankementen, met alle bijhorende kosten. Bovendien voldeden de geperste balen niet meer aan de huidige eisen. Te lage baalgewichten en een
slechte baalvorm maakten het transport minder efficiënt. Ook het aantal uren dat medewerkers nog moesten besteden aan het wegpersen van deze volumineuze materialen lag te hoog.

naamloos-2-kopieren

Beide vestigingen krijgen dezelfde pers, maar met enkele kleine wijzigingen in functie van de manier van werken. “Met ons engineering team kunnen we daarop inspelen en in feite maatwerk afleveren”, aldus Conrad Verplancke.

 

Complex materiaal

Omdat schuimafval echter over een grote veerkracht beschikt is het samenpersen ervan allerminst een evidentie. Recticel koos daarom voor een balenpers van Valvan Baling Systems. Valvan behoort tot de Valtech Group die samen over een zeer grote engineerings- en productiecapaciteit beschikken en zo volledige recyclageoplossingen kunnen aanbieden. Deze machines hebben een uitstekende naam in de markt als het aan komt op kwaliteit. Ze worden bijzonder zwaar en stevig gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Het werd een pers type H75DL2500L. Sales engineer Conrad Verplancke legt uit waarom dit de ideale keuze vormde voor Recticel. “Met een vulopening van maar liefst 2,5 m x 2 m kunnen grote volumes materiaal zeer vlot en op een veilige manier verwerkt wordt. Dat betekent ook dat het manuele werk van het versnijden van de te grote schuimblokken zo drastisch vermindert.” Om deze grote vulopening mogelijk te maken beschikt de machine over een zijpers van 25 ton die als het ware de volledige zijwand van de vulruimte open en dicht kan schuiven.

naamloos-3-kopieren

Recticel koos resoluut voor een nieuwe ontwikkeling van Valvan Baling Systems. Met de 25 tons verticale voorpersplaat wordt het volumineuze materiaal ook in de verticale richting voorverdicht.

 

Nieuwe ontwikkeling in afdichten

De volgende belangrijke stap in de perscyclus is het afsluiten van de vulruimte vooraleer het eigenlijke hogedrukpersen aanvangt. Voorheen gebeurde dat met een scharnierende vulklep. Die was echter gevoelig aan slijtage. Recticel koos resoluut voor een nieuwe ontwikkeling van Valvan Baling Systems. Met de 25 tons verticale voorpersplaat wordt het volumineuze materiaal ook in de verticale richting voorverdicht. Verplancke: “Dit zorgt ervoor dat de voorverdichting nog beter en eenvoudiger kan gebeuren. Eenmaal zowel de zijpers als de verticale pers in de gesloten positie staan, wordt het materiaal naar voren samengedrukt. We maken daarvoor gebruik van een stevige persram op hardstalen wielen die perfect geleid wordt in het lange perskanaal. Het schuimafval wordt nu met een kracht van 75 ton samengeperst in de persruimte tegen de zwaar uitgevoerde einddeur.”

Luisteren naar de noden

Na enkele vulcycli krijgt Recticel zo zijn gewenste baalgewicht van 400 à 500 kg. Dan rest enkel nog het afbinden dat in de Valvan persen dankzij de draadgeleidingssystemen snel en efficiënt kan gebeuren, zowel horizontaal als verticaal. Het resultaat zijn zware, goedgevormde en veilig stapelbare balen die dan in vrachtwagens of containers naar recyclagebedrijven kunnen vertrekken. Wat Recticel ook bijzonder beviel is dat er goed geluisterd werd naar hun noden. Beide vestigingen krijgen dezelfde pers, maar met enkele kleine wijzigingen in functie van de manier van werken. “In Wetteren worden de grote schuimrestblokken eerst verzaagd en met een transportband toegevoegd. In Kesteren is er meer snijafval dat vanaf de productielijnen in karren naar de pers gaat en er onmiddellijk wordt in uitgekiept. Met ons engineering team kunnen we daarop inspelen en in feite maatwerk aanleveren voor de klant”, sluit Verplancke af.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details