NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Renewi start een project met SMART trucks

Renewi start een project met SMART trucks

Renewi België investeert in innovatieve SMART trucks met als doel correct te scheiden aan de bron. Vanaf midden 2022 zijn alle trucks uitgerust met artificieel intelligente camera’s.

De ambitie van Vlaanderen is om de circulaire hub van Europa te worden. Materialen zo lang mogelijk in de productkringloop behouden is daarbij het doel.  Als materiaal wel te verstaan, niet als energie. De circulaire economie aanjagen is de ambitie waar waste-to-productbedrijf en Belgisch marktleider Renewi graag het voortouw in neemt. Hoogwaardige recyclage is een belangrijke eerste stap om de circulaire economie de noodzakelijke boost te geven.

“Wij beschouwen het, als waste-to-product marktleider en verbinder in de circulaire economie, als onze plicht om iedereen bewust te maken dat juist uitsorteren een voorwaarde is om te kunnen recycleren. Op die manier bouwen we mee aan een circulaire economie, waarbij wij claimen dat afval niet bestaat!”, zegt Mark Thys, Managing Director Renewi België. “Iedereen zal hierin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Sorteren is cruciaal om hoogwaardig secondaire materialen te produceren.  Wij blijven investeren in innovatieve methoden om een tweede leven te geven aan afval”, aldus Thys.

Investeren in slimme camera’s, en daardoor goed de verschillende stromen van afval identificeren, is een belangrijke innovatieve methode om de circulaire economie, en dus de ambitie van Vlaanderen te stimuleren”, zegt Mark Thys, Managing Director Renewi België.

Deze camera’s komen er niet zomaar. Ze moeten Renewi helpen om de nieuwe regels van de achtste editie van het Vlaams reglement voor het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) kracht bij te zetten. De Vlaamse overheid verplicht alle inzamelaars van bedrijfsafval om toe te zien op de correcte naleving van de sorteerverplichting, die wordt opgelegd aan de afvalproducent. Deze nieuwe verplichting trad op 1 september 2021 in werking. Vlarema 8 bepaalt onder meer dat bedrijven geen recycleerbare fracties mogen mengen met bedrijfsrestafval. Voortaan moeten 24 verschillende soorten afval apart ingezameld worden.  “Daarmee wordt er van ons, als inzamelaar, verwacht om ook toe te zien op de correcte naleving van die sorteerverplichting. Om dit goed te kunnen realiseren investeert Renewi dus in innovatieve slimme camera’s”, zegt Mark Thys. Correct sorteren is de eerste noodzakelijke stap om materialen te recupereren, om ze vervolgens te hergebruiken in nieuwe producten. Dit alles is nodig om circulair te worden. Zo vermijden we dat er steeds opnieuw grondstoffen moeten worden opgegraven, omgekapt, en vervolgens ingevoerd. Dat heeft niet alleen ecologische, maar ook economische voordelen.

Vandaag rijden de eerste 25 Renewi SMART trucks rond. Deze trucks zijn voorzien van slimme camera’s. Deze camera’s maken verschillende foto’s van het afval dat per klant geaccepteerd wordt en die foto’s zullen door AI algoritmes verwerkt worden om automatisch materialen te herkennen. 

De afvalinzamelaar moet alle feedback die hij aan zijn klanten geeft, registreren. Om deze feedback volledig objectief te maken, is doorgedreven automatisering van de acceptatie van het afval door middel van artificieel intelligente camera’s nodig zodat deze acceptatie niet handmatig door de chauffeur gebeurt zoals dat nu het geval is. Zo monitort Renewi het sorteergedrag en heeft inzicht in het soort afval, de volumes en de waarde. “Effectieve innovaties zoals deze hebben een positieve invloed op de algemene bedrijfsvoering en bepalen ook het verschil tussen voldoen aan een verplichting of voorlopen op de markt zoals Renewi dat doet”, zegt Jan Meynen, CEO van Viu More.  Het doel is om alle trucks te voorzien van camera’s met artificieel intelligente software.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details