NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Projecten tweede call Vlaanderen Recyclagehub
In totaal kent de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir nu 15 miljoen euro toe aan acht projecten. Een hefboom voor in totaal 122,3 miljoen euro aan private investeringen.

Projecten tweede call Vlaanderen Recyclagehub

Meer en beter kringlopen sluiten

Meer innovatiekracht voor de Vlaamse recyclagehub. Het is het uitgangspunt van het initiatief Vlaanderen Recyclagehub waarmee de Vlaamse overheid concrete projecten die de grenzen van het recycleerbare willen verleggen, financieel ondersteund. 30 miljoen euro heeft het daarvoor veil. In een eerste call gingen reeds zes projecten met in de helft van dat bedrag aan de haal. Nu zijn ook de resultaten van de tweede call bekend. We stellen ze graag al kort aan u voor. In de komende edities zal u telkens met één project van naderbij kennis kunnen maken.  

In totaal kent de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir nu 15 miljoen euro toe aan acht projecten. Een hefboom voor in totaal 122,3 miljoen euro aan private investeringen. De bedoeling is om zo materialen langer in de kringloop te houden, de afvalberg te verkleinen en tegelijk de ont­ginning van nieuwe grondstoffen te voorkomen. “Vlaanderen moet op Europees en wereldniveau toon­aangevend zijn als recyclagehub. In circulaire economie investeren is investeren in ons leef­milieu”, vertelde Demir over het initiatief. In totaal dongen er zeventien projecten mee, waarvan dertien voldeden aan de criteria. Daaruit werden er uiteindelijk acht geselecteerd.

Recyclage van luiers

Bionerga en Renewi hebben een joint venture NEWCO opgericht. Het doel: de selectieve inzame­ling en recyclage van luiers en incontinentie­materiaal opstarten en verder ontwikkelen. De partners zullen een verwerkings­installatie bouwen waar ze in eerste instantie de ingezamelde kunststoffen recycleren door middel van ther­mische drukhydrolyse.

Dierlijke lijm uit recyclaten

Gluecom ontwikkelde een proces om gelatine­afval/recyclaat op kleine schaal te recycleren tot dierlijke lijm – zonder kwaliteitsverlies. Mede dankzij de steun zal het dit proces opschalen en de volledige productie overschakelen op recyclaten. Gluecom hoopt 100% van het Vlaamse farmaceutische gelatineafval te verwerken tot 8.000 ton lijm per jaar.

Bitumineuze mineralen uit sloopafval

Soprema maakt bitumineuze membranen voor de bouwsector. Deze worden onder meer gebruikt voor het waterdicht maken van daken, kelders … Voor deze membranen bestaat vandaag geen volwaardige afvalverwerkingsmethode. Soprema zal een industriële installatie, de eerste van zijn soort, bouwen voor de recyclage van 6.000 ton bitumineuze membranen per jaar uit bouwafval (zowel snijafval van werven als sloopafval).

Steenachtige fractie verder opzuiveren

Bioterra ontwikkelde een unieke menginstallatie die 120.000 ton fijn zand kan verwerken in specifieke zandmengsels voor de productie van beton en chape om zo primair zand te vervangen. Een tweede installatie zal 30.000 ton steenachtige fractie verder opzuiveren tot granulaten voor de bouwsector en zo het bestaand probleem van glasgehalte aanpakken.

Decoratieve panelen uit PIR afval

Unilin werkt in het PIRIPAR project aan een heel ecosysteem om PIR afval (polyisocyanuraat) in te zamelen en te recycleren tot een nieuw product: decoratieve panelen. De nieuwe bouwpanelen kunnen op hun beurt voor dezelfde toepassing worden gerecycleerd en hergebruikt. In eerste instantie ligt de focus op werfafval, maar groeit gradueel naar werf- en sloopafval en een productiecapaciteit voor 8.000 ton PIR afval.

Hoger recyclageaandeel pet flakes

JBF Global Europe (JBFGE) is een van de tien grootste producenten van pet ter wereld. Op zijn site in Laakdal investeert het in een nieuw recyclageproces. Zo wil JBFGE een grotere productiecapaciteit (120.000 – 126.000 ton post-consumer pet flakes) en hoger recyclageaandeel bereiken. Doel is een food grade recyclaat (dus geschikt voor voedselverpakkingen) met een recycled content van 60 tot 100%.

Bigbags recycleren tot granulaat voor vezelindustrie

RAFF Plastics heeft een proces uitgewerkt om licht­gewicht polypropyleen (PP) uit bigbags te recycleren tot granulaat voor de Vlaamse vezel­industrie. Bigbags worden nu vooral uitgevoerd buiten Europa. Het streefdoel is om per jaar ongeveer 10.000 ton lichte polypropyleen te recycleren.

Nieuwe recyclagetechnieken voor PU

Triple Helix Maas heeft met het SurePUre project nieuwe recyclagetechnieken ontwikkeld om vaste en flexibele PU’s (polyurethaan) via chemische processen te herleiden tot de basiscomponenten. Triple Helix Maas zal die processen toepassen in een nieuwe depolymerisatiefabriek in het Antwerpse havengebied. Die zal op jaarbasis tot 30.000 ton PU afval kunnen verwerken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?