NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Passie voor metaal

Passie voor metaal

Sinds 1965 is Helmond Metalen in Culemborg gespecialiseerd in de vakkundige recycling van ferro en non-ferro metalen. Het familiebedrijf heeft recent zijn intrek genomen in een compleet nieuw bedrijfspand, op een unieke wijze vormgegeven en daarmee volledig gereed voor de toekomst. Met een logische indeling, bijzondere details en veel aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering spat de passie voor metaal er aan alle kanten vanaf. Een gesprek met Rinske Helmond over de duurzame nieuwbouw.

Het eerste idee voor de nieuwbouw is zo’n zeven jaar geleden al ontstaan, begint Rinske. “Op dat moment waren mijn ouders al bezig met het smeden van plannen om het bedrijf zo toekomstbestendig mogelijk over te dragen aan de derde generatie: mijn broer Jilles en ik. Na veel wikken en wegen, is besloten om te kiezen voor vervangende nieuwbouw op de bestaande locatie.” En wat voor één? “Het bestaande pand is volledig gesloopt en vervangen door een gloednieuw complex waarmee we nog zeker twintig tot dertig jaar vooruit kunnen.”

De overkapping biedt tevens het hoofd aan ruim 1.600 zonnepanelen.

Ruim 1.600 zonnepanelen

Het nieuwe complex is opgebouwd als een heuse ‘vesting’. “Een bewuste keuze”, volgens Rinske, “vanwege de kostbare metalen die we verwerken. Het hele terrein is ommuurd en voor een deel overkapt zodat we de metalen droog kunnen opslaan. De overkapping biedt tevens het hoofd aan ruim 1.600 zonnepanelen. We zijn dan ook vrijwel volledig zelfvoorzienend op ons terrein en maken gebruik van een elektrische kraan en elektrische heftrucks. De terreinindeling is symmetrisch en vooral heel functioneel. Omdat we al vele decennia op het terrein actief zijn, hebben we de knelpunten van onze vorige locatie in de nieuwe opzet kunnen oplossen. Zo is de logistiek veranderd, zijn er Arbo technische verbeteringen doorgevoerd en is er volop rekening gehouden met de omgeving. De overkapping zorgt bijvoorbeeld ook voor een akoestische barrière. Voor de brand- en stofbeheersing tot slot is een sprinklerinstallatie aangelegd onder de overkapping. Het water daarvoor wordt opgepompt uit onze eigen poel achter het pand.”

Helmond Metalen is vrijwel volledig zelfvoorzienend en maakt gebruik van een elektrische kraan en elektrische heftrucks.

Een nieuw bos

Helmond Metalen is voornemens om de CO2 die het uitstoot te compenseren door de aanplant van een bos. “Aan de zijkant en achterkant van ons terrein bevindt zich een weiland dat we binnen afzienbare tijd omtoveren tot een bos”, zegt Rinske trots. Trots is ze overigens ook op het bedrijf dat er nu staat. “Het is een echt familiebedrijf met een fijn en hecht team. Veel van onze medewerkers hebben al een lange staat van dienst bij ons bedrijf. De manier waarop we met elkaar omgaan, voelt echt als familie. En dat koesteren we. Op die manier behandelen we ook onze klanten, we staan altijd voor ze klaar.” 

De terreinindeling is symmetrisch en vooral heel functioneel.

Eigen laboratorium

Ondanks de enorme verduurzamingsslag die Helmond Metalen al heeft gemaakt, staat het bedrijf allerminst stil. “Ambities te over”, zegt Rinske stellig, die momenteel bezig is met de afronding van een eigen laboratorium compleet ingericht met smeltoven en spectrometer. “We willen onze klanten (smelterijen) de juiste analyses kunnen aanbieden voor een nóg efficiëntere en duurzamere verwerking van metalen. Ook daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details