NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Oplossing voor hergebruik mondkapjes

Oplossing voor hergebruik mondkapjes

Specialisten slaan handen ineen om te kort mondkapjes in de zorg op te vangen

Een samenwerking tussen Van Straten Medical/GreenCycl en afvalrecycler Renewi heeft geleid tot een nieuw verwerkingsproces om gebruikte mondkapjes van ziekenhuizen op te halen, te steriliseren en weer als herbruikbare mondkapjes terug te leveren. De samenwerking draagt bij aan het te kort aan mondkapjes in de medische zorg. De gebruikte mondkapjes worden op deze manier hergebruikt in plaats van verbrand. Dagelijks krijgen met deze samenwerking ruim 48.000 mondkapjes een tweede leven.

Van Straten Medical/GreenCycl, TU Delft, Franciscus Gasthuis waaronder met de arts-microbiologen Peter de Man en Hans Koeleman en diverse andere ziekenhuizen hebben een methode ontwikkeld

om gebruikte mondkapjes te steriliseren en testen op doorlaatbaarheid. De resultaten laten zien dat de filtercapaciteit van de geteste mondmaskers boven de grens van 94% blijft. De testen zijn uitgevoerd op stoomsterilisatie op 121 ⁰C waarbij geen vervorming van de mondkapjes plaatsvond. Deze sterilisatiemethode is door het RIVM goedgekeurd.

Noodzaak

Het medische personeel in een ziekenhuis mag een mondkapje eenmalig gebruiken waarna het vanwege scherpe hygiënerichtlijnen moet worden weggegooid. Door de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus en de groei van het aantal opgenomen patiënten in ziekenhuizen, is er een tekort aan mondkapjes ontstaan.

Het proces

Renewi levert aan ziekenhuizen een kunststof dekselvat met binnenzak waarin de gebruikte mondkapjes worden verzameld. Nadat de zowel de volle zak als de deksel goed zijn afgesloten Wordt de buitenzijde van het vat gedesinfecteerd. Renewi haalt het volle vat op en levert direct een nieuw vat. De volle vaten worden bij Van Straten Medical/GreenCycl afgeleverd alwaar zowel de mondkapjes als het lege vat worden gesteriliseerd.

GreenCycl gebruikt stoomsterilisatie op 121 ⁰C. Hiermee worden alle micro-organismen die het coronavirus kenmerken, geïnactiveerd. De mondmaskers blijven bruikbaar en zijn 100% betrouwbaar om opnieuw te worden gebruikt door medisch personeel. Na de sterilisatie worden de mondkapjes in dozen verpakt, waarna ze weer bij de ziekenhuizen worden afgeleverd. Het proces van ophalen en terug leveren neemt tussen de 24 en 48 uur in beslag. Een codering op de dekselvaten en op de mondkapjes voor het sterilisatieproces  zorgen ervoor dat de zorginstelling de eigen mondkapjes retour kunnen ontvangen.

Aanmelden?

Zorginstellingen die op deze manier gebruikte mondkapjes willen hergebruiken, kunnen zich melden bij het Renewi Zorgteam via 088 – 7003114 of via [email protected]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details