NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Oostenrijkse vinding brengt recycling van textiel stap verder

Oostenrijkse vinding brengt recycling van textiel stap verder

De gerecyclede polyamide kan worden gesponnen tot nieuwe textielvezels, zo ontdekte Dr. Tung Pham, hoofd van het Forschungsinstituts für Textilchemie und Textilphysik in het Oostenrijkse Innsbruck. Bij de methode wordt polyamide opgelost en kan wol worden afgebroken tot wolvezels. Het resulteert in een minimale reductie van de vezellengte. 

De textielindustrie kan niet zonder polyamide. Het molecuul maakt textiel slijtvaster en elastischer. Tot nu toe is de recycling van kleding mislukt vanwege deze gemengde vezels.

Probleem met het recyclen van textiel waar polyamide in is verwerkt is dat de vezels beschadigd raken of na iedere ‘wasbeurt’ korter worden. Er blijft dus iedere keer iets minder textiel over. 

Textielvezels met polyamide zijn meestal in garen gesponnen. Dit gemengde garen is moeilijk mechanisch te scheiden. De vezels werden zwaar beschadigd in het recyclingproces en zijn vaak te kort om opnieuw te worden gesponnen. Maar ook oplosmiddelen kunnen de vezels in het recyclingproces vernietigen.

Slechts een fractie van de ingezamelde textiel wordt daadwerkelijk gerecycled.

Volgens de Oostenrijkse professor Tung Pham is het in theorie mogelijk om een organisch oplosmiddel zoals mierenzuur of cresol te gebruiken om polyamide op te lossen. “Deze procestechniek is echter onaantrekkelijk, omdat er zeer grote hoeveelheden voor nodig zijn. Dit is vanuit technisch en ecologisch oogpunt niet te verdedigen en het gebeurt om die reden dan ook niet.” 

Bij de de methode die Tung Pham en zijn team gebruiken in hun laboratoriumtest  wordt alleen de polyamide opgelost en kan de wol of katoen daarna weer worden afgebroken tot wolvezels. Dit resulteert in een minimale reductie van de vezellengte. De aanpak bestaat uit het ‘openen’ van de omvattende structuur van wol of katoen door het oplossen van de polyamide. Dit geeft een betere kans om de losse wol of het katoen onbeschadigd uit het garenmengsel te halen.

Tung Pham en zijn team aan de Universiteit van Innsbruck voegde een oplossing toe die bestaat uit water, ethanol en calciumchloride. Er ontstaan twee fracties: de vaste fractie is de wol, die uit de oplossing gespoeld wordt met water en wordt gescheiden van de rest. “De vloeibare fractie, die de opgeloste polyamide vezels bevat, kunnen we ook scheiden door water toe te voegen. De polyamide zinkt naar de bodem. Dat kunnen we filteren en hergebruiken als een poeder en niet als een vezel. Dit poeder kan door een vezelspinner tot nieuwe polymide vezels worden gesponnen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details