NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België en Nederland
NL | Oude Sovjet-duikboot door Jansen Recycling in Vlaardingen ontmanteld 

NL | Oude Sovjet-duikboot door Jansen Recycling in Vlaardingen ontmanteld 

Met asbest vervuild schroot op innovatieve manier gerecycled

Sinds 2002 lag de Russische onderzeeër Foxtrot weg te roesten voor de kade van de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Voor forenzen op de pont vanaf Amsterdam Centraal Station was het zwarte gevaarte jarenlang een vertrouwd gezicht. Half december werd de duikboot weggesleept. Na een lange tocht over de Nederlandse binnenwateren arriveerde het schip op 9 januari op ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group in Vlaardingen. Daar wordt de Foxtrot in de komende maanden gesloopt. Het schroot wordt op een innovatieve manier gerecycled.

Het Amsterdamse stadsdeel Noord zat al jaren met de 90 meter lange onderzeeboot in zijn maag. De Foxtrot verkeerde in bedroevende staat en er bleek bovendien 1500 kilo asbest en verschillende andere afvalstoffen, waaronder het zeer giftige chroom-6, aan boord te zitten.
De onderzeeër werd in 1956 in de Letse hoofdstad Riga gebouwd als onderdeel van de Sovjet-vloot.
En anders dan zijn naam doet vermoeden, is de duikboot geen zogeheten Foxtrot-model, maar behoort hij tot de Zulu-klasse, de voorloper van de Foxtrot.
In 1991 werd de afgedankte Foxtrot door een aantal ondernemers uit Den Helder naar Nederland gehaald. Het schip lag sinds 2002 weg te roesten op de NDSM-werf. De Europese aanbesteding voor het slopen van de onderzeeër werd gewonnen door Struijk Sloop- en Grondwerken, die in samenwerking met Jansen Recycling Group en een aantal andere specialisten de klus gaat klaren. Jansen Recycling Group is een van de grootste metaalrecyclers van Nederland. Op de Vlaardingse ontmantelingswerf zijn de afgelopen jaren diverse grote sloopprojecten uitgevoerd, waaronder autotransportschip Baltic Ace (2015), het stalen eiland van de Pier van Scheveningen (2016) en de oude Botlekbrug (2018).

foxtrot2-kopieren

Voorbereiding voor transport.

 

Secundaire grondstof

Op 9 januari werd de Foxtrot in Vlaardingen op een ponton gehesen en op de kade gezet. Ondertussen is begonnen om het asbest uit het 1.500 ton wegende schip te saneren en daarna wordt de duikboot in stukken geknipt. “Het schroot wordt vervolgens gereed gemaakt om naar de gespecialiseerde ijzersmelterij van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl te gaan”, vertelt Peter Roest van Jansen Recycling Group. “In deze spiksplinternieuwe fabriek, die half 2020 operationeel moet zijn, wordt vervuild staalschroot omgezet naar een secundaire grondstof, geschikt voor de staalindustrie.”
Het idee voor het jonge bedrijf Purified Metal Company (PMC), waarvan Jansen Recycling Group aandeelhouder is, begint in 2011 met gecontamineerd treinschroot. Dit schroot kon niet voldoende worden gereinigd en moest daarom worden gestort. “Zo is het idee ontstaan om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door het te smelten in een staalbad van 1550 graden”, legt CEO Jan Henk Wijma uit. “Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat alle soorten asbest binnen enkele seconden vernietigd worden en worden omgezet in componenten die zich al in het staalbad bevinden:
siliciumoxide, magnesiumoxide en water.”
Wijma is bijzonder trots op het feit dat de gemeente Amsterdam als een van de eerste klanten vertrouwen heeft in onze milieuvriendelijke technologie. De Foxtrot is een van de eerste grote sloopprojecten waarvan het vervuilde schroot wordt verwerkt in de nieuwe fabriek.”

foxtrot3-kopieren

De Foxtrot op transport naar Vlaardingen.

 

Mijlpaal

Na de ontmanteling van de Foxtrot door Jansen Recycling, zorgt Renewi voor het veilige transport van het met asbest en chroom-6 vervuilde schroot naar Delfzijl. Purified Metal Company verwerkt het vervuilde staalschroot tot een nieuwe grondstof voor de staalindustrie in de speciaal daarvoor gebouwde fabriek. Tijdens het verwerkingsproces valt het asbest uiteen in onschadelijke bestanddelen en wordt chroom 6 verwijderd. Het staal wordt verwerkt tot Purified Metal Blocks die als grondstof dienen voor de staalindustrie.
Ook Gijs Derks, Commercial Director bij Renewi is content met de bijzondere opdracht. “Renewi heeft een exclusieve samenwerking met Purified Metal Company voor de inzameling van met asbest vervuild staalschroot omdat we geloven in de aanpak om ook vervuilde materialen op een duurzame wijze om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Dat we dit samen met een aantal andere partners gaan doen met de Foxtrot, is een mooie mijlpaal.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details