NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
NL | Eerste resultaten Plastic Pact stellen teleur

NL | Eerste resultaten Plastic Pact stellen teleur

42 Procent deelnemers levert gegevens aan

Een flink deel van de bedrijven die meedoen aan het Plastic Pact verstrekt nog niet genoeg informatie over de productie en het gebruik van plastic. Dat blijkt uit een eerste meting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Slechts 42 procent van de deelnemende partijen leverde gegevens aan.

In februari 2019 is in Nederland het Plastic Pact gestart. Dit is een eerste stap om plastic producten en verpakkingen die slechts één keer worden gebruikt, duurzamer te maken en  te gebruiken. Het Pact is inmiddels ondertekend door 97 partijen, waaronder producenten, winkeliers, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Pact bevat meetbare doelen en daarvoor is afgesproken dat de voortgang wordt bekeken. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft nu – 12 maanden na de start van het pact – gegevens voor de nulmeting van de deelnemende partijen gekregen over het gebruik van plastic in 2017 en 2018. Deze nulmeting gaat over de vier doelen van het Pact: in 2025 zijn plastic producten en verpakkingen zo ontworpen dat zij beter te recyclen zijn, gebruiken we minder plastic onder andere door het meer te hergebruiken, wordt meer gerecycled, en passen we ook meer gerecycled plastic toe in nieuwe producten.

plastic2-kopieren

Minder dan de helft van de deelnemers heeft tot nu toe data aangeleverd.

 

Goede start

Het RIVM spreekt van “een goede start”, maar noemt het wel belangrijk dat meer partijen de komende jaren gegevens aanleveren. Het instituut heeft die informatie nodig om te controleren of bedrijven zich houden aan het pact dat vorig jaar is gesloten tussen overheid en het bedrijfsleven.
In 2025 moet volgens het Plastic Pact twintig procent minder plastic worden gebruikt dan in 2017. Ook moet minstens zeventig procent van alle plastic producten en verpakkingen voor eenmalig gebruik worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. En plastic producten en verpakkingen moeten gemaakt worden van geheel recyclebaar plastic.
Het RIVM heeft nu gegevens gekregen van de deelnemende partijen voor de nulmeting over plasticgebruik in 2017 en 2018. “De meeste data die zijn ontvangen gaan over de mogelijkheid om te recyclen en gerecyclede plastics te gebruiken”, zegt Susanne Waaijers van het RIVM.

Hergebruik en sortering

Over hergebruik en sortering is minder informatie ontvangen. Ook is weinig informatie beschikbaar over de hoeveelheid schadelijke stoffen in plastic, zoals Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS zeer zorgwekkende stoffen). Er is een goede start gemaakt met de monitoring, maar het is belangrijk dat meer partijen de komende jaren data leveren. Alleen dan kunnen er echt conclusies worden getrokken over de voortgang van het Plastic Pact.
Het RIVM toont wel begrip. “Het is ook heel ingewikkeld en allemaal extra werk voor bedrijven”, zegt Waaijers. “Een supermarkt bijvoorbeeld moet precies weten wat er allemaal in het assortiment zit, welke soorten plastic er gebruikt zijn en hoe afval wordt verwerkt. Het is ontzettend ambitieus. De bedrijven die wel informatie hebben aangeleverd zijn eigenlijk de koplopers.”

Bijna honderd voedselproducenten, supermarktketens, verpakkers, cateraars en andere bedrijven hebben het Plastic Pact ondertekend, maar minder dan de helft heeft tot nu toe data aangeleverd. Bedrijven zijn niet wettelijk verplicht de informatie te verstrekken, maar door het pact te ondertekenen, hebben ze wel toegezegd de komende jaren aan de doelen daarvan mee te werken.

Lerend proces

Het RIVM stelt: “Het opzetten van de monitor is een lerend proces waarin elk jaar weer verbeteringen plaatsvinden. Nog niet alle bedrijven konden gegevens leveren over 2017 en 2018. Een aantal partijen heeft aangegeven te investeren zodat ze dit volgend jaar wel kunnen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?