NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuwste pers uit Helmond legt de lat weer hoger
Bronneberg is er trots op dat Hohenwalt weer voor de bewezen techniek uit Helmond kiest.

Nieuwste pers uit Helmond legt de lat weer hoger

We bevinden ons in Helmond. Op het kantoor van Bronneberg praten Alexander Jegerings, International Sales en collega Erwin Kuijpers, Technisch Service Manager, ons bij over het nieuwste wapenfeit op het gebied van aluminium persen. “Hohenwalt Recycling VOF uit Kelpen-Oler had speciale wensen op het gebied van aluminium persen”, vertelt Kuijpers. “Er werd gevraagd om een Bronneberg MPZ pers als basis, maar met een nog hogere perskracht dan normaal in combinatie met kortere cyclustijden. Zulke uitdagingen gaan we graag aan.”

Bedrijfsterrein Hohenwalt in Kelpen-Oler.

Met een historie en expertise in het ontwerpen en bouwen van recyclage­machines die ongeëvenaard is, was het de engineers van Bronneberg wel toevertrouwd om tot een ontwerp te komen voor de nieuwe pers van Hohenwalt. Dat zoiets niet over één nacht ijs gaat wordt door Jegerings bevestigd: “We spreken over maatwerk tot in het fijnste detail. Om tot een goed ontwerp te komen hebben we onze engineers, onze mensen uit onze werkplaats en onze servicemonteurs samengebracht, om ieder hun eigen input te laten leveren, op iedere discipline die erbij komt kijken. We hebben eerst gekeken naar de complexiteit van het te persen materiaal, naar het onderhoud, naar de performance, naar de besturing … Alle input is naar de afdeling engineering gegaan, die het ontwerp in 3D maakte. We moesten voor deze opdracht dus letterlijk terug naar de tekentafel. Het eindresultaat van deze evolutie: de Bronneberg MPZ Extreme.” 

Zelfs de kleinste spanen kunnen compact geperst worden.

De wedergeboorte van de MPZ

De nieuwste telg in de Bronneberg MPZ familie maakt waar wat er beloofd is aan Hohenwalt, dank­zij een combinatie van verschillend geprofi­leerde Hardox 450 slijtplaten. “De knip­spleet tussen het vaste mes en het mes op het eerste druk­blok bedraagt slechts 0,1 à 0,2 mm”, licht Jegerings toe. “Dat is ongekend, zeker bij de snel­heid die deze MPZ Extreme haalt. Hohenwalt perst nu vol­automatisch aluminium met een cyclus­tijd onder 30 s.”

De hele hydraulische aandrijving is aangepast, zodat extra perskracht en snelheid bereikt kunnen worden. Kuijpers licht toe: “In plaats van met de gebruikelijke 1 x 45 kW aan vermogen te werken, werkt deze pers met 2 x 37 kW. De combinatie van geprofileerde slijtplaten en de hogere perskracht van de zijcilinder maakt dat ook flinterdun materiaal schitterend gecompacteerd kan worden. Of het nu gaat om spanen, plaatmateriaal of blikjes.” Door de in de vultrechter gemonteerde vulsensoren zijn de pakketten aluminium zeer consistent qua maat, dichtheid en dus gewicht. “Daardoor zijn ze perfect stapelbaar”, aldus Jegerings. “Besef dat aluminium recyclage een heel belangrijk onder­deel is van de huidige duurzaamheidseisen. Om aluminium te recycleren is 95% minder energie nodig, ten opzichte van de productie van nieuw aluminium. Tel daarbij de problemen die er van­daag spelen in de aluminium productieketen op wereld­niveau en je begrijpt dat gerecycleerd alu­minium bijzonder belangrijk geworden is. Wij zijn er als Bronneberg dan ook heel trots op dat we -niet alleen met aluminium overigens- het verschil kunnen uitmaken in de recyclagewereld, voor­aan in de keten. Wij streven ernaar om met onze machines zoveel mogelijk grond­stoffen weer terug de smelt­oven in te voeren.”

Door de in de vultrechter gemonteerde vulsensoren zijn de pakketten aluminium zeer consistent qua maat, dichtheid en dus gewicht.

Een belangrijke speler op de Europese markt

Bronneberg is er trots op dat Hohenwalt weer voor de bewezen techniek uit Helmond kiest. Kuijpers schetst de relatie met Hohenwalt als een soort partner­schap. “In Kelpen-Oler staan al drie Bronneberg compressie snelpersen en een Bronneberg dekselpers, daar is nu deze MPZ Extreme bij­gekomen. Hohenwalt speelt een belang­rijke rol op de Europese markt als het om gerecy­cleerd alu­minium gaat en zorgt ervoor dat de aan­geleverde aluminium pakketten opti­maal het smelt­proces ingaan. Er gaat na­genoeg niets verloren. Het bedrijf blinkt uit in een strakke organi­satie, orde, netheid en pro­fessio­naliteit. Ook de nieuwe MPZ staat indruk­wekkend op­­gesteld. Er is in het ont­werp rekening gehouden met plaat­sing binnen een vooraf vast­gestelde ruimte. De nieuwe pers is dan ook niet met zijn compo­nenten in lijn gebouwd, maar met de compo­nenten om zich heen opgesteld. Een plaatje om te zien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details