NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Mijlpaal voor de Click: 200.000 stuks zwerfvuil opgeruimd of vermeden

Mijlpaal voor de Click: 200.000 stuks zwerfvuil opgeruimd of vermeden

“Resultaten bewijzen dat een beloningssysteem op nationale schaal impact kan hebben op de openbare netheid”

Na amper een jaar rondt de Click de kaap van 200.000 gescande objecten in de app. Het project, dat werd opgezet om zwerfvuil te bestrijden, heeft vooral sinds afgelopen zomer een hoge vlucht genomen. De cijfers tonen aan dat de problematiek mensen bezighoudt én dat met de juiste beloning wel degelijk resultaat geboekt kan worden. Fost Plus blikt terug op dit ambitieuze project, dat iedereen wil aansporen zijn gedrag te veranderen om zwerfvuil te bestrijden.

De Click werd in de zomer van 2021 gelanceerd in Antwerpen (juni 2021) en De Haan (juli 2021). Daarna volgden Namen (september 2021) en nog enkele kuststeden (oktober en december 2021), Anderlecht (januari 2022) en sinds kort ook Doornik (september 2022). Daar bleef het niet bij… De Click was ook van de partij op evenementen zoals de Eneco Clean Beach Cup, de wereldkampioenschappen wielrennen en op festivals zoals Les Solidarités. Ook de bedrijfswereld ontsnapte er niet aan; er ontstonden zelfs fervente community’s van ‘Clickers’. Daarnaast werden er samenwerkingen aangegaan, zoals met Natuurpunt/Natagora, met radiozender MNM, die iedereen op het strand en de dijk heel de zomer lang aanspoorde om te ‘clicken’, en met de kusttram, die in de kleuren van de Click rondreed.

Wat is de Click?

De Click is een nieuwe aanpak om zwerfvuil te bestrijden. Het is een participatief project dat burgers aan de hand van een beloningssysteem aanmoedigt om het juiste gedrag aan te nemen ten opzichte van zwerfvuil. Het doel ligt voor de hand: de openbare netheid verbeteren.

Hoe werkt het? Het is de bedoeling dat elke verpakking van een drankje of eten dat onderweg wordt geconsumeerd of elk stuk afval dat op straat wordt opgeraapt met de app wordt gescand of gefotografeerd en in de juiste vuilnisbak wordt gegooid. En hop, klaar is kees! De gebruiker verdient Circular UCoins, virtuele punten die kunnen worden ingewisseld bij een van de partners.

Een project dat zijn sporen heeft verdiend

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus, vertelt: “Het project heeft zijn sporen verdiend, want op een goed jaar tijd is er maar liefst 200.000 keer geclickt! En dat terwijl de Click nog maar in de beginfase zit. Elke Click zorgt ervoor dat een stuk afval niet in de natuur belandt, en dat de verpakking in de recyclageketen terecht kan komen dankzij de nasortering van de inhoud van openbare vuilnisbakken.” En dat is precies de bedoeling: het project is uitdrukkelijk gericht op een beleid rond circulaire economie dat aan de ambitieuze Belgische en Europese doelstellingen wil voldoen. “Om ook die laatste verpakkingen van consumptie buitenshuis in de recyclageketen te brengen, moeten we een stapje verder gaan. Deze cijfers bewijzen dat een beloningssysteem hiertoe kan bijdragen.”

Analyses tonen aan dat 20 tot 25% van de inhoud van straatvuilnisbakken uit recycleerbaar PMD bestaat dat dus tot nu toe samen met het restafval verbrand werd. In de actieve partnergemeentes zetten we daarom alle logistieke infrastructuur op die nodig is om dat PMD uit het restafval te sorteren, zodat het voortaan mogelijk is om dit mee te recycleren met de huis-aan-huis ingezamelde zakken.

De ambitie van Fost Plus is om een recyclageoplossing te bieden voor alle verpakkingen die op de markt worden gebracht”, voegt Wim Geens nog toe. “Niet alleen via thuissorteren, waar wij Belgen al kampioen in zijn, maar ook door zoveel mogelijk verpakkingen buitenshuis in te zamelen, om de cirkel te sluiten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?