NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Matrasrecycling mits droog en schoon

Matrasrecycling mits droog en schoon

Een circulaire economie vraagt meer focus op kwaliteit. Afvalscheiding loont alleen wanneer het materiaal daadwerkelijk wordt gerecycled. Liefst zo hoogwaardig mogelijk. Hoe staat het met de kwaliteit van afgedankte matrassen? 

Voor de Nederlandse matrasrecyclers is kwaliteit het uitgangspunt. Hun acceptatiebeleid is streng. De bedrijven nemen matrassen aan mits ze droog en schoon zijn. Alleen dan kunnen matrassen worden gerecycled tot herbruikbare grondstoffen. Door vocht ontstaat bovendien broei in matrassen, waardoor in het verleden veel matrasbranden plaatsvonden. 

Matrassen die langs de weg worden gezet, worden vaak in één bak meegenomen met ander grofvuil. Vanwege de verontreiniging belandt deze stroom niet bij de matrasrecycling. Consumenten zouden beter voorgelicht moeten worden dat matrassen bij de milieustraat moeten worden ingeleverd, omdat ze alleen dan voor recycling in aanmerking komen. Bij de milieustraat moeten de matrassen worden opgeslagen in gesloten containers. Gelukkig gaat dat tegenwoordig heel goed. Nagenoeg alle gemeenten leveren matrassen van milieustraten op de juiste manier aan bij de matrasrecycling. De matrasrecyclingbedrijven ontvangen ook matrassen van ziekenhuizen, vakantieparken, gevangenissen en matrasverkopers. 

De matrasrecyclers zetten negentig procent van de grondstoffen af. Textiel van de tijk gaat naar de textielindustrie, het staal naar de metaalindustrie en het schuim wordt verwerkt tot bonded foam. De afzetkant werpt soms nog wel wat drempels op. De vrijkomende grondstoffen moeten concurreren met virgin materialen. Gemeenten die circulair willen inkopen en aanbesteden kunnen de afzet stimuleren. Ingezameld materiaal komt terug als gerecycled materiaal, bijvoorbeeld in de vorm van valdempende platen die worden gemaakt van het foam. De platen zijn te gebruiken onder speelplaatsen en als ondervloer voor kunstgras. 

Ecodesign biedt kansen om de kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen te verbeteren. Verschillende matrasproducenten maken hier werk van. Er worden modulaire matrassen gemaakt, waarvan de afzonderlijke componenten goed uit elkaar te halen zijn. Zo ontstaan zuivere monostromen, die op hetzelfde hoogwaardige niveau kunnen worden hergebruikt bij de productie van een nieuwe matras. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details