NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Maak van recyclage het startpunt van productieprocessen
De meeste productielijnen vandaag zijn net heel precies ingesteld op de standaard van een klein aantal, nauw gedefinieerde virgin materialen.

Maak van recyclage het startpunt van productieprocessen

Helaas blijkt uit de recente noodkreet van onder andere DSM, AkzoNobel en FrieslandCampina dat er bijvoorbeeld onvoldoende goede kwaliteit gerecycleerde kunststof voorhanden is. Renewi erkent dit probleem en ziet de mismatch tussen gerecycleerde grondstoffen en de huidige productieprocessen als een van de belangrijkste oorzaken.

De bestaande gerecycleerde grondstoffen zijn technisch geschikt voor een wijd gamma aan producten. Toch zullen ze altijd net wat anders zijn dan virgin materialen. De meeste productielijnen vandaag zijn net heel precies ingesteld op de standaard van een klein aantal, nauw gedefinieerde virgin materialen. Gerecycleerde grondstoffen passen daar vaak niet goed in: zowel fysiek als organisatorisch. Dit is een onnodige drempel voor de toepassing van meer recyclaat. “Recyclage wordt gezien als een eindpunt, de laatste stap in de keten. Dat moeten we omdraaien. Neem recyclage als startpunt. Letterlijk. Bij de ontwikkeling van materialen, producten en productielijnen: start met recycleren als eerste processtap en neem gerecycleerde grondstoffen als de standaard waarop productielijnen worden ingesteld”, opent Ernst-Jan Mul, Innovation Manager Renewi, zijn pleidooi.

Kwaliteit en volume omhoog

Tegelijkertijd moeten én kunnen de kwaliteit en het volume van gerecycleerde grondstoffen nog verder omhoog. “Daar werken we keihard aan bij Renewi, samen met fantastische partners. Waarom we dat doen? Recyclage moet net zo geavanceerd worden als productie. Alleen op die manier krijgen we gerecycleerde grondstoffen van de noodzakelijke kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar ­Retourmatras, waar we inmiddels reeds 1 miljoen matrassen per jaar van verbranding redden en omzetten in nieuwe producten. Om voor ­matrassen de grondstofkwaliteit nog verder te verhogen ontwikkelen we, nieuwe ­recyclageprocessen. Want alleen met samenwerking krijgen we dergelijke ­circulaire ketens van de grond. Dat is de reden waarom ik recycleerders en producenten oproep om open naar elkaars processen kijken en te bespreken wat er beter kan en moet. Om beiden te investeren in de nodige fysieke en organisatorische aanpassingen, zodat recyclage het begin wordt van de keten. Op die manier bereiken we grotere volumes, meer investeringen en nog hogere kwaliteit. Dan gaat het vliegwiel van de circulaire economie draaien”, besluit Mul.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details