NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Lybover BULK en Envac krijgen uitvoeringsopdracht voor de bouw van een innovatieve optische sorteerinstallatie voor Bionerga

Lybover BULK en Envac krijgen uitvoeringsopdracht voor de bouw van een innovatieve optische sorteerinstallatie voor Bionerga

Lybover BULK en Envac ontvangen van Biostoom Beringen NV, een dochteronderneming van Bionerga NV, de uitvoeringsopdracht om een innovatieve optische sorteerinstallatie te bouwen, die 5 verschillende afvalzakken sorteert op kleur, zonder de zakken te beschadigen. De afvalzakken worden opgehaald door intercommunale Limburg.net in één en dezelfde vuilniswagen. De nieuwe “Optimo” sorteerinstallatie wordt gebouwd in Ravenshout – Beringen, naast de nieuwe biostoomcentrale van Biostoom Beringen, een filiaal van Bionerga.

Optimo Sorting Plant Envac

De nieuwe “Optimo” sorteerinstallatie in Beringen zal huishoudelijke afvalzakken met een hoge sorteerefficiëntie en zuiverheid aanvaarden, bewaren, transporteren en sorteren. De installatie is ontworpen voor een sorteercapaciteit van 150.000 ton per jaar en zal 5 huishoudelijke afvalfracties in gekleurde afvalzakken sorteren: P+MD, textiel, keuken-, tuin-en restafval. Bovendien heeft de sorteerinstallatie een ingebouwde toekomstige uitbreidbaarheid met twee extra fracties.

In de sorteerinstallatie worden de ingezamelde afvalzakken gelost en gebufferd in een modulaire bunker. Een automatisch transportsysteem voert de afvalzakken vanuit de bunker naar het toevoersysteem, waar de zakken op de transportbanden naar de sorteerzone worden getransporteerd. Op deze transportbanden worden de zakken voorbereid om het sorteerproces te optimaliseren. Het hele sorteerproces gebeurt zonder de zakken te beschadigen.

Bronscheiding en inzameling van meerdere afvalstromen

De bewezen en innovatieve aanpak, gebaseerd op de principes van bronsortering en multi-stroomafvalinzameling met één vuilniswagen, zal een belangrijke positieve impact hebben op de efficiëntie van de afvalinzameling en op het aantal kilometers dat door de vuilniswagens wordt afgelegd. Dit zal resulteren in een aanzienlijke vermindering van de CO²-uitstoot.

Hans Boels CEO Lybover

De nieuwe sorteerinstallatie zal holistisch worden ontworpen met de nadruk op netheid, standaardisering, operabiliteit, beschikbaarheid en veiligheid. Door de toepassing van spitstechnologie zal de installatie energetisch worden geoptimaliseerd, waardoor het stroomverbruik tot een minimum zal worden beperkt. Het is dan ook geen verrassing dat deze referentie-installatie nu al nationale en internationale belangstelling wekt.

Lokale en internationale knowhow gecombineerd

Voor dit project zal Lybover BULK samenwerken met het Zweedse bedrijf Envac. Lybover BULK zal optreden als hoofdaannemer voor het Optimo-project en zal volledig worden ondersteund door Envac, als exclusieve onderaannemer. Op basis van zijn ervaring en bewezen technologie zal Envac verantwoordelijk zijn voor het integrale ontwerp van de Optimo-sorteerfaciliteit en zal het de optische sorteerapparatuur voor de fabriek leveren. Lybover BULK zal op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor de levering van de hoofdcomponenten, de montage en installatie ter plaatse, de algemene coördinatie en het projectbeheer en zal optreden als het enige aanspreekpunt. “Op basis van zijn uitgebreide ervaring in dit vakgebied vonden we in Envac de ideale partner voor dit innovatieve project,” zegt Hans Boels, CEO van Lybover. “De Lybover Group is een betrouwbare en gerespecteerde lokale speler in België. We hebben er alle vertrouwen in dat het projectbeheer en de installatie vlot zullen verlopen en we kijken ernaar uit om onze samenwerking de komende jaren voort te zetten tijdens het onderhoudscontract en bij de realisatie van toekomstige projecten in Europa,” besluit Mattias Widell, Managing Director van Envac. 

Volgens de planning zal de Optimo optische sorteerinstallatie de eerste afvalzakken ontvangen op 01/01/2022. OYO architects zal optreden als architect in dit project.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details