NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Is er wel voldoende stroom beschikbaar?

Is er wel voldoende stroom beschikbaar?

De verduurzaming in Nederland is in volle gang. We hebben er allemaal mee te maken als we de milieubelasting op de wereld willen verminderen. Want dat is natuurlijk nodig en we moeten er ook zeker met z’n allen mee blijven doorgaan.

Wat hierbij niet vergeten moet worden is, dat de verduurzaming en het elektrificeren van ons machinepark op de juiste wijze en snelheid gebeurt. Bij veel van onze klanten zien we de wens om bij nieuwe investeringen te kijken naar de mogelijkheden om een machine of installatie op de meest duurzame manier te laten werken. Veelgevraagd is de optie van een (gedeeltelijk) elektrische aandrijving of een machine op accu’s.

De wens van een elektrische aandrijving is er eentje die we gelukkig bij het grootste deel van ons leveringsprogramma kunnen vervullen. Of het nu gaat om een Lindner shredder, Powerscreen zeefmachine, Steinert scheider of Fuchs overslagmachine, we kunnen ze allemaal zonder problemen elektrisch leveren.

Wat wel een probleem is: de bereidheid om te investeren in een elektrische machine wordt veelvuldig afgeremd door het beperkte stroomaanbod op de recyclinglocaties. Dat hoeft uiteindelijk geen probleem te zijn wanneer er de mogelijkheid is om het stroomaanbod op korte termijn uit te breiden. Echter: het laten plaatsen van een zwaardere trafo of het laten aanleggen van extra stroomtoevoer vanaf de netbeheerder is tegenwoordig een zeer lang traject, waarbij steeds vaker sprake is van vele jaren in plaats van enkele maanden.

Het is dan ook zeer belangrijk om in overleg met uw leveranciers te kijken, wat voor de gewenste verduurzaming of uitbreiding van uw machinevloot uw plannen en ideeën zijn voor de komende jaren. Want dan kunt u tijdig in overleg treden met uw stroomleverancier en netbeheerder om te zien wat de mogelijkheden zijn op uw recyclinglocatie.

Uiteraard komen er steeds ‘slimmere’ aandrijvingen en aansturingen van elektrische machines en installaties, zodat het benodigde vermogen wellicht enigszins beperkt kan worden. Deze ontwikkelingen gaan in rap tempo en kunnen er soms voor zorgen dat er nu al verduurzaamd kan worden met de reeds aanwezige aansluitingen.

En andere optie kan ook zijn, om eerst met minder vermogen en capaciteit te draaien en later, als er voldoende stroom beschikbaar is, de capaciteit op te schalen.

Mocht de stroomaansluiting toch een beperking zijn in uw plannen, dan is een machine met schone stage-V dieselmotor en de juiste (HVO)brandstoffen ook een goede duurzame oplossing voor de komende jaren. Tevens zijn er machines te leveren die zowel op stroom als op diesel kunnen draaien. Afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende stroom kan dan de meest praktische energiebron worden gekozen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details