NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Green Deal koffiepads en theezakjes winnaar Global Recycling Heroes Award

Green Deal koffiepads en theezakjes winnaar Global Recycling Heroes Award

De Nederlandse Green Deal koffiepads en theezakjes heeft de internationale Recycling Heroes Award 2023 ontvangen. Dankzij de Green Deal, die Koffie & Thee Nederland in 2021 heeft gesloten met de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven, mogen koffiepads en theezakjes nu bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit levert Nederland op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilogram extra compost op. De Green Deal is een mooi voorbeeld van hoe ketensamenwerking tot verduurzaming van producten kan leiden.

Tot januari 2023 moesten de theezakjes en koffiepads bij het restafval worden gegooid, omdat sommige pads en zakjes toen nog fossiel plastic bevatten, zoals plasticbuiltjes en piramide-theezakjes van nylon. Dat resulteerde in vervuiling van het gft en daarmee van de compost, omdat de kleine plastic deeltjes lastig uit het composteerproces te verwijderen zijn. Voor een consument is het lastig te zien of theezakjes of koffiepads gemaakt zijn van composteerbaar materiaal. 

Koffiepads en theezakjes verduurzaamd

De Nederlandse koffie- en theesector heeft de signalen vanuit de markt serieus opgepakt en zijn producten inmiddels verduurzaamd. Momenteel is 93% van de theezakjes composteerbaar en bijna 97% van alle koffiepads. De ambitie is dat uiteindelijk alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes. Koffiecapsules (cups) zijn nadrukkelijk uitgesloten van de Green Deal. Deze horen bij het restafval omdat ze niet of onvoldoende afbreken in de composteerinstallaties. De leden van Koffie & Thee Nederland werken aan een plan om alle aluminium en plastic koffiecups in Nederland via de huishoudelijke afvalstromen te kunnen inzamelen, sorteren en recyclen.

Global Recycling Foundation

De Recycling Heroes Award is een initiatief van de Global Recycling Foundation. Deze organisatie zet zich in om wereldwijd recycling te stimuleren en te promoten. Dit jaar ontving de organisatie 400 inzendingen uit de hele wereld. Behalve de Nederlandse Green Deal zijn er negen andere winnaars. De winnaars werden tijdens de jaarlijks Global Recycling Day op 18 maart 2023 bekend gemaakt. De winnaars krijgen een financiële beloning.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details