NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘Gips is 100% cradle-to-cradle te recyclen’

‘Gips is 100% cradle-to-cradle te recyclen’

Met twee vestigingen vlak over de grens, één in Keulen en één in Kallo in de Antwerpse haven, kan het van oorsprong Canadese New West Gypsum Recycling ook de Nederlandse markt prima bedienen. Het bedrijf recycled gipsplaten met een eigen gepatenteerd systeem tot nieuwe gipsplaten. En dat kost ze maar een paar uur, vertelt Maarten Hendriks, managing director voor Europa.

“In alle landen waar we actief zijn, naast Canada zijn dat België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werken we nauw samen met de grootste producent van gipsplaten”, legt Hendriks uit. “In België, Frankrijk en Duitsland is dat Saint Gobain, in het VK Siniat en in Noorwegen Knauf. Meestal zitten we met onze fabriek vlak bij of zelfs op hetzelfde terrein als de fabrikant. Op die manier weten we zeker dat ons  recyclaat ook direct gebruikt wordt om nieuwe gipsplaten te maken. En dat kan al binnen een paar uur nadat de vrachtwagens met afgedankte gipsplaten bij ons hebben gelost.” 

Gips is een dankbaar materiaal om te recyclen, stelt Hendriks. “Eigenlijk zijn alleen ijzer en gips honderd procent recyclebaar. Alle andere materialen, zoals glas, papier en plastic worden nooit meer honderd procent hetzelfde materiaal. De kwaliteit neemt na iedere ronde wat af. Dat geldt niet voor gips. Dat is oneindig her te gebruiken om nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken.”

Weinig circulair

Het is dan ook niet voor niets dat Hendriks zich verbaast, of zeg maar gerust kwaad maakt, over het feit dat afgedankt gips in Nederland ook over landbouwgrond wordt uitgestrooid om de kwaliteit van de grond te verbeteren. “Wij zetten ons al jaren in om aan die praktijk een einde te maken. Net zoals je gipsplaten niet op een vuilstort wilt laten eindigen, slaat het ook nergens op om zulk kostbaar materiaal over akkers uit te rijden. Dat is toch niet duurzaam? Wat heeft dat met een circulaire economie te maken?” 

Want nogmaals, behalve de gipsplaten waar bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan verlijmd is of met aluminium of laminaat  is bekleedt, kan New West Gypsum Recycling alle gipsplaten verwerken tot nieuwe grondstof. En sinds Duitsland zijn kolencentrales één voor één sluit, neemt de vraag naar gerecycled gips alleen maar toe, ziet Hendriks. “Vroeger werden veel gipsplaten gemaakt van rookgasontzwavelingsgips, een afvalproduct van kolencentrales. Maar dat aanbod  neemt af. Onze volumes zijn sindsdien verdubbeld. Gelukkig neemt de vraag naar gerecycled gips in steeds meer landen toe.” 

De nauwe samenwerking met gipsplaat fabrikanten heeft ook als voordeel dat NW Gypsum ze kan wijzen op de ideale manier van produceren, zodat de producten ook daadwerkelijk Cradle-to-Cradle zijn en NW Gypsum ze in de toekomst kan blijven recyclen. “Idealiter schrijven overheden voor dat gipsplaten altijd volledig herbruikbaar of recyclebaar zijn”, stelt Hendriks. “Want wil je echt circulair gaan bouwen, dan moet je alles weer  gemakkelijk uit elkaar kunnen halen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details