NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Gerecycleerde panelen verbeteren akoestiek
Door veel aanwezig te zijn in scholen in het Brusselse was het duidelijk dat er een nood was aan betaal­bare oplossing om een betere akoestiek te creëren.

Gerecycleerde panelen verbeteren akoestiek

In Brussel zijn Akoestiekfabriek en De Meuter een samenwerking aangegaan om isolatiemateriaal van lokale werven een tweede leven te geven als geluidsisolerende panelen. Een inspirerend circulair, lokaal en sociaal verhaal.

Akoestiekfabriek ontstond binnen FIX maar staat intussen volledig op eigen benen als zelf­standig bedrijf. Maar wat is FIX precies? Een werkervaringsproject in de bouwsector. “Zo kan je ons het beste omschrijven. Langdurig werklozen krijgen hier twee jaar de kans een stiel te leren en alles wat ze nodig hebben om makkelijker toegang te hebben tot de arbeidsmarkt”, vat algemeen directeur Eva De Smedt samen. FIX stelt zijn diensten ter beschikking voor de renovatie van publieke ruimtes. Het kan daarvoor rekenen op een 100-tal medewerkers. “Het draait hier echt om mensen kansen te geven en ze te begeleiden naar autonomie. Mensen worden vaak onderschat, hier geven we ze alle ruimte om te ontdekken waar ze in kunnen uitblinken.”

Dankzij deze vorm van urban mining moeten minder nieuwe panelen geproduceerd worden en het scheelt De Meuter een slok op de borrel in afbraak- en stortkosten.

Naar een betere akoestiek

Binnen de schoot van FIX rijpte de voorbije twee jaar een nieuw project. De Smedt: “Om twee redenen. We willen pionier zijn in sociaal onder­nemen en tonen dat het ook zonder subsidies leefbaar kan zijn. Daarnaast wilden we investeren in duurzame tewerkstelling. Bij Akoestiekfabriek kunnen we medewerkers een vast contract geven.” De naam Akoestiekfabriek verraadt meteen wat dit nieuwe bedrijf behelst. Projectleider Fien Sanen: “Door veel aanwezig te zijn in scholen in het Brusselse was het duidelijk dat er een nood was aan betaalbare oplossing om een betere akoestiek te creëren. Dat gat in de markt vult Akoestiekfabriek met een aanbod aan circulaire akoestische panelen. Duurzaamheid stond voorop in onze keuzes. We geven gebruikte isolatiepanelen hier een tweede leven.”

Gerecycleerde grondstoffen

Om die reden ging Akoestiekfabriek een samen­werking aan met expert in grond- en afbraak­werken De Meuter. Sanen: “Zij laten ons weten op welk van hun werven er materiaal beschikbaar is dat kan dienen voor onze toepassing. Het gaat vooral om rotswolplaten die vaak in valse plafonds weggestopt zitten. Onze ploeg gaat vervolgens ter plaatse om het materiaal te ver­wijderen. Dankzij deze vorm van urban mining moeten minder nieuwe panelen geproduceerd worden en het scheelt De Meuter een slok op de borrel in afbraak- en stortkosten. Wij gaan dan in ons atelier met het gerecycleerde materiaal aan de slag om het te refurbishen tot mooi afgewerkte geluidsisolerende panelen.” Aan de hand van een akoestiekmeting ter plaatse bij de klant wordt dan gekeken hoeveel vierkante meter hij nodig heeft en hoe de plaatsing het beste kan gebeuren. “Door voor en na de werken te meten kunnen we de klant zwart op wit bewijzen hoeveel beter zijn akoestiek geworden is. Onze panelen zijn overigens ook getest door een onafhankelijke organisatie en kwamen er als een van de beste uit. We willen ook op vlak van kwaliteit een visitekaartje afgeven”, voegt Sanen nog toe.

Akoestiekfabriek gaat dan in zijn atelier met het gerecycleerde materiaal aan de slag om het te refurbishen tot mooi afgewerkte geluidsisolerende panelen

Circulaire tewerkstelling

Intussen heeft Akoestiekfabriek zo’n vijftien projecten afgewerkt. De Smedt: “De focus ligt ruimer dan alleen maar de publieke sector. Iedereen kan hier komen aankloppen. Zo zorgden we ook al voor een verbeterde akoestiek in de Wakko Kapper, een kapperszaak in hartje Brussel en een kunstgalerij in Oostende. Op termijn hopen we lokale ateliers te kunnen oprichten. Want ook dat is duurzaamheid: lokaal werken met materialen uit lokale werven.” Vandaag staan er al twee medewerkers op de payroll. “We zijn een samenwerking aangegaan met een freelancer om hen de kneepjes van het akoestiekvak te leren. Niet alleen het werk in het atelier, (alles op maat zagen, een kader bouwen, lakken), maar ook ter plaatse om de panelen perfect uit te lijnen. Nu kunnen ze al volledig autonoom aan de slag”, aldus Sanen.

Intussen heeft Akoestiekfabriek zo’n vijftien projecten afgewerkt. Zo zorgde het voor een verbeterde akoestiek in de Wakko Kapper, een kapperszaak in hartje Brussel

Volgende stappen

Achter de schermen wordt ook nog verder gewerkt aan het op punt stellen van het concept. “Binnenkort is onze eerste showroom klaar, zodat potentiële klanten kunnen horen wat het effect is en zien wat er mogelijk is qua afwerking op maat”, vertelt Sanen. “We willen ook de circulaire impact van onze activiteiten berekenen. Op die manier kunnen onze klanten uitpakken met de vermindering van hun ecologische voetafdruk die ze realiseerden door hun partnerschap met Akoestiekfabriek. We vinden het echt heel belangrijk dat die impact objectief meetbaar is. Tegelijkertijd dragen we bij tot het beter verspreiden van het idee van recyclage. Onze medewerkers hebben zichzelf nieuwe reflexen aangemeten. Ze gaan zaken niet zo maar meer weggooien maar denken na over hoe ze zelf dingen kunnen hergebruiken”, besluit De Smedt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?