NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
FeBiGa en Denuo ronden integratiegesprekken af

FeBiGa en Denuo ronden integratiegesprekken af

Tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering werd vandaag de integratie van FeBiGa in Denuo officieel goedgekeurd. Bijgevolg gaan beide federaties voortaan als één eengemaakte federatie voort, onder de noemer Denuo. “Als eengemaakte federatie willen we onze slagkracht verhogen en het belang van biogas nog hoger op de politieke agenda plaatsen”, aldus algemeen directeur Stany Vaes.

De ‘nieuwe’ federatie van FeBiGa en Denuo zal zo’n 300 bedrijven vertegenwoordigen die actief zijn in de inzameling, sortering, recyclage en eindverwerking van allerlei gebruikte materialen.

Meer expertise, meer professionalisering

Beide partijen hebben heel wat raakvlakken op het vlak van de verwerking van organisch biologisch afval. De integratie zal de doelstelling van beide organisaties versterken. “Enerzijds haalt Denuo meer expertise in huis over de verwerking van organisch biologisch afval met het oog op energierecuperatie/vergisting. In totaal zal zo’n 95% van de biogasindustrie in de federatie vertegenwoordigd zijn. Anderzijds verzekert de integratie de leden van FeBiGa vertegenwoordiging op lange termijn in de (politieke) beleidsvorming alsook de verdere professionalisering van haar werking”, licht FeBiGa-directeur Tore Content toe.

Nog meer inzetten op lokaal biogas in de Belgische energiemix

De fusie tussen FeBiGa en Denuo komt op het juiste moment. De huidige energiecrisis vraagt om alternatieve oplossingen, en die kunnen de leden van Denuo aanreiken. Er is in België heel wat technologie en capaciteit aanwezig om lokaal duurzame energie te produceren waardoor er minder fossiel en duur gas dient te worden ingevoerd. “De verbrandingsinstallaties, stortplaatsen met warmtekrachtkoppeling en vergistingsinstallaties zetten afval dat niet kan worden gerecycleerd om in energie. Dit potentieel kunnen we nog meer benutten in ons land”, licht Stany Vaes toe. Door de fusie met FeBiGa wil Denuo dit nog verder kracht bijzetten. “Het doel is om van de biogasbedrijven in ons land een vaste waarde te maken in de productie van hernieuwbare energie én hun maatschappelijke bijdragen op het vlak van leefmilieu en landbouw te valoriseren.”

Met het oog op het verkiezingsjaar 2023 willen Denuo en FeBiGa als ééngemaakte federatie de beleidsmakers ondersteunen om hun ambities op energievlak te verduurzamen.

FeBiGa vertegenwoordigt 85% van alle Vlaamse grote biogasbedrijven met een totaal geïnstalleerd vermogen van 100 MW. Biogasproductie uit afvalwaterzuivering (UASB), rioolwaterzuivering (RWZI), stortgas, GFT- en pocketvergisting wordt niet door FeBiGa vertegenwoordigd. 

Denuo is de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze meer dan 250 leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. www.denuo.be  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details