NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Europese ban op export van kunststofafval brengt Europese kunststofrecyclage in het gedrang

Europese ban op export van kunststofafval brengt Europese kunststofrecyclage in het gedrang

Het Europees Parlement heeft een nieuwe Europese verordening gestemd die de export van kunststofafval aan banden legt. Hoewel de ban positieve gevolgen heeft, zijn er ook negatieve repercussies die zwaar wegen op de Europese recyclagesector

Europa beschikt over heel wat technologie en capaciteit om kunststofafval te recycleren en te verwerken. In dergelijke context zijn illegale transporten van kunststofafval buiten de EU onaanvaardbaar. Dat vindt ook Stany Vaes, Managing Director van Denuo, de federatie van de Belgische afval- en recyclagebedrijven: “Dergelijke illegale transporten werpen een schaduw over onze sector. Ze ondermijnen al het goede werk van bedrijven die zich wel aan de regels houden en investeren om kunststofafval op de best mogelijke manier te verwerken.”

Hoe ver die schaduw reikt, is vandaag gebleken. Het Europees Parlement heeft een verordening goedgekeurd die de export van kunststof buiten de EU bant. Volgens Vaes schiet het Europees Parlement daarmee met hagel: “Een jammer gevolg van deze beslissing, is dat ook gerecycleerd kunststof maalgoed door de ban wordt getroffen. Dergelijk uitgesorteerd en gezuiverd maalgoed wordt wereldwijd gebruikt als ingrediënt voor de vervanging van primaire grondstoffen in de productie van kunststof producten en besparen zo energie en uitstoot van CO2. Maar, bij gebrek aan geharmoniseerde eindeafvalcriteria binnen de EU, wordt dit kunststof maalgoed nog steeds als afval geklasseerd en mag het de EU dus niet langer verlaten. Ook kunststoffen die op de groene lijst staan, worden hierdoor getroffen.”

Nood aan bijkomende maatregelen

Om te voorkomen dat het vrije verkeer van gerecycleerde materialen door deze exportban worden getroffen, vraagt de sector enkele dringende maatregelen. 

“We vragen geharmoniseerde eindeafvalcriteria voor kunststoffen, zodat kwaliteitsvol gerecycleerde kunststoffen niet meer onterecht als afval worden aanzien en bovendien toegang krijgen tot de internationale markt en dus geëxporteerd kunnen worden conform de regels van de Wereldhandelsorganisatie en de OESO”, aldus Vaes. “Tot slot vragen we om het verplicht gebruik van gerecycleerd kunststof open te trekken en verder te gaan dan enkel verpakkingen. Op deze manier kunnen we de productie van kunststoffen milieuvriendelijker maken, met minder primaire grondstoffen, minder CO2-uitstoot en minder energieverbruik.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?