NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Elektrisch, 
hybride of normaal duurzaam”

“Elektrisch, 
hybride of normaal duurzaam”

We gaan weer VOORUIT, zodat alles weer kan worden zoals het was, met her en der natuurlijk dingen die niet meer als vanouds zullen gaan worden.

Hierbij valt te denken aan meer thuiswerken als het mogelijk is, iets minder vaak live met elkaar overleggen en maar even een Teams-meeting opstarten. Hierdoor maken we minder kilometers en zijn we dus gelijk duurzamer bezig. Daarmee sla ik gelijk de brug naar mijn onderwerp voor deze aflevering: elektrisch, hybride of normaal duurzaam. Tegenwoordig komen deze woorden met zeer grote regelmaat voorbij en kun je er bijna niet meer omheen als het gaat om nieuwe investeringen in machines en materieel. Vaak zijn er bij investeringen in machines en materieel vele keuzen te maken als het gaat om de uitvoering en opties die nodig zijn om het werk optimaal uit te voeren. Naast deze keuzen is het zeer belangrijk om goed te kijken welke aandrijving gaat passen bij de machines en uit te voeren werkzaamheden. Zomaar kiezen voor hybride en/of elektrisch omdat het goed klinkt is zeker niet aan te raden.

Waar enkele jaren geleden standaard alleen een dieselaandrijving mogelijk was, zijn nu vele mogelijkheden om de machine zo optimaal en efficiënt mogelijk aan te drijven. De huidige dieselmotoren zijn veelal uitgevoerd volgens de Stage V emissie-eisen, waarbij een zo’n laag mogelijke uitstoot wordt gegarandeerd. In combinatie met synthetische diesel zoals HVO 100 wordt deze zelfs nog meer verlaagd. Overleg wel altijd met uw leverancier wat kan en is toegestaan, om schades te voorkomen.

Uiteraard is het op vele locaties en voor vele werkzaamheden zeer interessant en wenselijk om machines naast diesel ook hybride of elektrisch aan te drijven, waarbij zelfs combinaties van het voorgaande nog meer voordelen kunnen brengen. Goed is om te kijken wat mogelijk is bij de machines en welke aansluitingen voor stroomtoevoer te realiseren zijn.

Wat we bij veel Powerscreen zeefmachines en Telestack mobiele transportbanden zien is, dat de dual-power hybride aandrijving zeer interessant is, zodat daar veelvuldig in wordt geïnvesteerd. Dual-power zegt het al, de machine kan zowel door zijn Stage V dieselmotor als elektrisch worden aangedreven zodra er een stroomtoevoer beschikbaar is. Onafhankelijk van de aandrijving kan de machine optimaal produceren en en op zijn duurzaamst wanneer er een stoomtoevoer is.

Volledig elektrische aandrijving zien we meer en meer komen bij de overslagmachines van Fuchs, waarbij de machines ondanks de elektrische aandrijving zowel wiel- als rupsmobiel worden uitgevoerd. Middels een optionele kabeltrommel blijft de stroomkabel altijd netjes opgeruimd en als het nodig is kunnen ze zelfs met een powerpack worden verplaatst van locatie naar locatie. Zoals u ziet zijn er veel keuzen mogelijk. Mijn advies is dan ook om goed te overleggen met uw leverancier, zodat duidelijk wordt wat voor u de beste oplossing is voor uw inzet. Naast dat het goed klinkt, moet het ook werkbaar zijn én de investering rechtvaardigen.

Graag sluit ik deze aflevering ook weer af met: blijf gezond en laten we de juiste stappen nemen om VOORUIT te komen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details