NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Detectie bij de bron, voor het te laat is
De visualisatie van de beelden in de controlekamer maakt het mogelijk de situatie te evalueren en zonder verdere vertraging de beste beslissingen te nemen.

Detectie bij de bron, voor het te laat is

Brandbeveiliging wordt steeds belangrijker voor recyclagebedrijven. Araani, opgericht in 2014, is een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in video-analysesystemen voor de bescherming van gegevens, eigendommen en personen. Het bedrijf, dat al bekend is om zijn intelligente Video Fire Recognition oplossingen, heeft nu een camera ontwikkeld die zowel rook als vlammen kan detecteren: FireCatcher® Camera. Pieter Claerhout, algemeen directeur van Araani, vertelt ons er meer over, met speciale aandacht voor de recyclagesector. 

FireCatcher® Camera is een gepatenteerde, betrouwbare, vroegtijdige rook- en vlamdetector voor kritische omgevingen. FireCatcher Camera bestaat uit een Axis camera met daarop het analysealgoritme FireCatcher® geïnstalleerd. Het verwerkt video in real time, op de camera zelf. FireCatcher Camera detecteert rook en/of vlammen en integreert naadloos met uw videobewakingssysteem en brandmeldcentrale om vroegtijdig te kunnen waarschuwen. Visuele verificatie van het camerabeeld maakt het mogelijk om het gevaar in te schatten en snel te reageren. FireCatcher Camera biedt dubbele detectie, aangezien de camera gecertificeerd wordt als rookdetector én als vlamdetector.

Rookontwikkeling in een recyclagecentrum.

Voordelen van onafhankelijk gecertificeerde rook- en vlamdetectie 

Het is algemeen bekend dat traditionele rookdetectoren ondoeltreffend kunnen zijn, omdat ze traag zijn of te veel valse alarmen geven als gevolg van stofontwikkeling in de omgeving. Traditionele branddetectoren moeten echter in contact komen met hitte of rook om geactiveerd te worden. Maar tegen de tijd dat dit gebeurt, kan het te laat zijn. Dat geldt niet voor de FireCatcher Camera. “Neem nu het voorbeeld van een recyclagebedrijf: de regelmatige bewegingen van de bulldozers die de shredders laden, zullen onvermijdelijk stof doen opwaaien, veel stof, dat de werking van traditionele rookdetectoren zal verstoren. Het Araani camerasysteem daarentegen herkent de aanwezigheid van de bulldozer en zolang het een beweging van de bulldozer detecteert, kan het de rookdetectie stoppen, maar de vlamdetectie actief laten. Dit gebeurt automatisch, zonder manuele tussenkomst. Zo worden valse alarmen uitgesloten en blijft de site voortdurend beschermd. En in vergelijking met conventionele branddetectie is er geen fysiek contact met rook of vlammen nodig, omdat de FireCatcher software onmiddellijk de brandhaard ziet. Geen tijdverlies”, legt Claerhout uit. “Deze onafhankelijk gecertificeerde dubbele detectie is een belangrijke stap voorwaarts in de beveiliging van kritieke omgevingen”, zegt hij.  

Brand in een gebouw voor papierrecyclage.

Perfect voor de recyclage-industrie

De diversiteit van de verwerkte afvalstromen (batterijen, huishoudelijke apparaten, zonnepanelen, chemicaliën of andere) in de recyclage-industrie leidt tot een verhoogd brandrisico. Daar is geen twijfel over mogelijk. “Maar de recyclage-industrie is aan het veranderen en er zijn andere factoren die pleiten voor een andere aanpak. Recyclagebedrijven zijn hoogtechnologisch geworden en investeren fors in de terugwinning en het hergebruik van afvalstromen. Dit is heel kapitaalintensief. Bovendien wordt afval omgezet in nieuwe grondstoffen, die nu zeer gevraagd worden in tijden van wereldwijde schaarste en politieke onzekerheid …  Met andere woorden, terwijl het belangrijk is om kritische omgevingen veilig te stellen met betrekking tot verzekering en milieu, is het ook belangrijk om de continuïteit van de levering van grondstoffen naar klanten toe te garanderen, omdat een stilstand van de activiteiten op de site kan leiden tot het inroepen van boeteclausules, maar ook resulteren in klantenverlies en, op termijn, beperkte investeringscapaciteit”, legt Claerhout uit. De FireCatcher Camera rook- en vlamdetectieoplossing vindt hier een voor de hand liggende toepassing. “Het is belangrijk op te merken dat wij een volledig pakket aanbieden, dat wil zeggen hardware (camera), software en certificering, en dat wij met erkende installateurs werken. Dit is om een optimale werkingswijze te garanderen. Samen met onze installatiepartners zorgen we ervoor dat het beveiligingsproces vlot verloopt, van de installatie tot de oplevering van het systeem en het servicecontract, inclusief de inbedrijfstelling en de afstelling”, besluit Claerhout.   

FireCatcher Camera is bij uitstek geschikt voor omgevingen met hoge plafonds. Het stratificatieverschijnsel dat de opwaartse beweging van de vlammen verhindert, zal de goede werking van de geïnstalleerde oplossing niet verstoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details