NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers [Editie 2 2023]

De harde cijfers [Editie 2 2023]

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2023 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer nemen we textielrecyclage onder de loep. Wist u dat een nieuw T-shirt een 70 keer grotere impact heeft op het milieu dan een hergebruikt? Hoog tijd dus om het hergebruik en de recyclage van textiel alle wind in de zeilen te geven.

Er wordt steeds meer textiel ingezameld in Europa. Tegen 2030 zou het volume oplopen tot ongeveer 8,5 à 9 miljoen ton. Goed nieuws? Een gemengd verhaal, want het aandeel van kledingstukken van hoge kwaliteit die voor hergebruik kunnen dienen neemt wel af. Vandaag gaat 50 tot 75% van ingezameld textiel naar hergebruik; 10 à 30% is bestemd voor recyclage. Die rollen zouden tegen 2030 wel eens omgekeerd kunnen zijn. Veel heeft te maken met de lagere kwaliteit van kledij.

Mechanische en chemische recyclage

Recyclage betekent in het geval van textiel meestal mechanische recyclage naar industriële vodden, beddengoed of isolatiemateriaal. Maar uit deze processen kunnen ook nieuwe draden gerecycleerd worden: met andere woorden, recyclage van vezel tot vezel. Maar dat gaat gepaard met de nodige uitdagingen om aan materialen te geraken die aan de juiste vereisten voldoen. Bovendien worden deze vezels na elke recyclageronde korter tot ze uiteindelijk niet meer sterk genoeg zijn om voor recyclage te dienen. Nieuwe technologie maakt gebruik van chemische processen om waardevolle componenten te recupereren die kunnen dienen om nieuwe vezels te maken. Hier wordt veel van verwacht de komende jaren.

Hergebruik beter

Maar tot dan blijft inzetten op hergebruik de meest duurzame optie. Dat blijkt duidelijk uit de levenscyclusanalyse die uit een studie van Euric naar voren kwam die alle kwaliteiten van kledij onder de loep nam. Voor zowel premium als B-kwaliteit bleken nieuwe T-shirts een 70 keer grotere impact te hebben op het milieu dan een hergebruikt T-shirt. Wanneer we de CO2-emissies erbij nemen bleek hergebruik van beide types meer dan 3 kg CO2 per T-shirt uit te sparen. Dat heeft te maken met de emissies tijdens de productie van vezels enerzijds en de productie van het T-shirt zelf anderzijds. Daar staat enkel een logistieke impact bij hergebruik tegenover. Hergebruik verdient dus de voorkeur op recyclage als het de productie van nieuwe kledij kan vervangen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details