NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers
De SUP richtlijn die 25% recycled content verplicht in petflessen vanaf 2025 en 30% vanaf 2030 is alvast een goed begin

De harde cijfers

Uit cijfers van Fead, de ­Europese ­vereniging voor afvalbaheer, blijkt dat Europese kunststoffen nog niet circulair genoeg zijn. En dat is zonde, want de vraag naar plastic verpakkingen is net bijzonder groot. Het is zelfs de grootste afvalstroom binnen de Europese Unie.

Binnen Europa werd er in 2019 29,1 miljoen ton plastic afval gegenereerd. Heel wat sectoren dragen bij tot de productie van kunststofafval, maar met een aandeel van 61% (goed voor een volume van 17,8 miljoen ton) staat de verpakkingsindustrie echter met stip op een. De dichtste achtervolger strandt pas op 13%. Maar het gaat ook niet de goede kant uit met de recyclagecijfers. Na jaren van onafgebroken stijgingen kwam er tussen 2016 en 2017 voor het eerst een knik in de recyclagegraad van plastic verpakkingsafval. Het ging plots van 42,4% naar 41,9%. Richten we de blik weer wat breder dan blijkt dat in Europa in 2018 zelfs nog 25% van het plastic afval op een stort terecht kwam.

Recycled content, ecodesign en vrijer verkeer van afval

Voor Fead het sein om aan de alarmbel te trekken. De federatie roept op tot maatregelen om de recyclagegraad omhoog te krijgen. Een goed begin is alvast de SUP richtlijn die 25% recycled content verplicht in petflessen vanaf 2025 en 30% vanaf 2030. Volgens Fead zal een bindend wettelijk kader voor recycled content zorgen voor investeringszekerheid. Verwacht wordt dat dit zou resulteren in 10 miljard euro aan extra investeringen in recyclagefaciliteiten over de komende tien jaar. Daarnaast moeten ecodesign en collectieve inzameling de garantie vormen voor recyclaten van hoge kwaliteit. Ten slotte moet Europa de kringloop van plastic sluiten met veilig en efficiënt verkeer van afval binnen haar grenzen. Import en export maken immers integraal deel uit van een circulaire economie, zeker gezien de hoge variëteit in kunststoffen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details