NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers
De uitrol van de uitgebreide pmd-inzameling naar alle Vlaamse gemeenten zorgde voor een verdere stijging van het ingezamelde pmd (+30.000 ton) en bewees daarmee een belangrijke maatregel te zijn in het terugdringen van de hoeveelheid restafval.

De harde cijfers

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2023 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Om het jaar te openen kijken we naar de afvalcijfers voor 2021 die in diverse lijstjes gedropt werden op het eind van vorig jaar. Zo ging het gemeentelijk afval met bijna 31 kg fiks de hoogte in. De boosdoener? De overstromingen die Wallonië teisterden in de zomer van dat jaar. In Vlaanderen viel bij de afvalcijfers de goede score op van het restafval, dat per inwoner met meer dan 7 kg gedaald is ten opzichte van vorig jaar.

In België bedroeg de gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner 779,4 kg in 2021. In 2020 was dat nog 748,7 kg. De stijging van bijna 31 kg is voornamelijk te wijten aan het vele extra afval dat de overstromingen in Wallonië veroorzaakten. In totaal zaten de gemeenten op een afvalberg van 8.979.881 ton, waarvan 31% werd gerecycleerd. 47% werd verbrand met energiewinning, terwijl 21% naar compostering of fermentatie ging.

Minder huishoudelijk afval in Vlaanderen

Beter nieuws dan uit Vlaanderen, waar er in 2021 3,2 miljoen huishoudelijk afval werd ingezameld. Omgerekend komt dat per inwoner neer op 471 kg. Dat is 4 kg minder dan in 2020. Bij 331 kg daarvan gaat het om selectief ingezameld afval en 140 kg restafval. In beide categorieën werd een aanzienlijke daling opgetekend ten opzichte van 2013 met respectievelijk 32 kg en 18 kg per inwoner. Een daling die zich ook volgend jaar nog moet voltrekken. OVAM heeft immers de ambitie om daar nog eens 2 kg per inwoner af te doen.

Nog werk aan de winkel voor zwerfvuil

Toch ook één kleine valse noot in Vlaanderen: voor het zwerfvuil zitten we helaas nog niet op schema. Het doel om de hoeveelheid tegen 2022 met 20% te doen afnemen ten opzichte van 2015 blijft voorlopig buiten schot. In 2021 bedroeg de daling nog maar 11%.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details