NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers
In 2019 werd er wereldwijd 77 kt lithium geproduceerd. Een ton lithium kan komen uit de recyclage van 28 ton batterijen, de extractie van 250 t mineralen of de extractie van 750 t pekel.

De harde cijfers

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2022 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Dat lithium-ion batterijen het gevaar op brand bij recyclagebedrijven gevoelig verhoogd hebben, kwam al in eerdere edities aan bod. Het Franse nationale onderzoeks- en veiligheidsinstituut voor de preventie van arbeidsongevallen en ziektes (INRS) plakt daar nu ook een cijfer op: een kwart meer risico op branden in sorteercentra.

Gedurende zijn volledige levenscyclus, van ont­werp tot recyclage, stelt een lithium-ion batterij de gebruiker aan verschillende risico’s bloot. Sommige inherent aan dit type batterij ver­bonden, andere hebben dan weer te maken met defecten en de impact die ze kunnen hebben op de componenten waaruit zo’n batterij bestaat (chemische risico’s, risico op brand of ontploffing). Defecten die overigens meestal te wijten zijn aan ofwel productie­fouten ofwel een verkeerd gebruik. 

Slechts 10% gerecycleerd in Frankrijk

In 2019 werd er wereldwijd 77 kt lithium geproduceerd. Een ton lithium kan komen uit de recyclage van 28 ton batterijen, de extractie van 250 t mineralen of de extractie van 750 t pekel. In 2018 diende 60% van het globaal beschikbare lithium voor de productie van batterijen. Slechts 5% van die productiecapaciteit situeert zich in Europa. In Frankrijk werd er in 2018 1.405 miljoen batterijen en opladers gebruikt, goed voor 31 kt, waarvan een kwart herlaadbare lithium-ion batterijen zijn. 193 kt aan batterijen en opladers vindt op het einde van zijn leven ook effectief de weg naar recyclage via selectieve inzameling. Dat betekent dat minder dan 10% van de lithium-ion batterijen gerecycleerd wordt. Die hoeveelheid is wel al voldoende om het risico op brand in sorteercentra met 25% te verhogen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details