NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers

De harde cijfers

Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer komt het mysterie van de vermiste koelkasten aan bod.

Producenten of invoerders van elektrische toestellen die lid zijn van Recupel geven aan hoeveel toestellen zij jaarlijks op de markt brengen. In 2019 waren dit 685.595 koelkasten en diepvriezers. 462.246 toestellen kwamen aan bij een erkende verwerker. Uit studies en via samenwerking met de Kringwinkels houdt Recupel er ook rekening mee dat 5% (34.280 toestellen een tweede leven krijgt en nog steeds in gebruik is. Dat maakt dat er in 2019 maar liefst 189.069 toestellen van de radar verdwenen. 

CO2-equivalent van autorit van 7.500 km

Deze toestellen bevatten schadelijke koel­vloeistoffen en blaasgassen. Die moeten manueel verwijderd worden. Indien dit niet gebeurt, ontsnappen deze schadelijke stoffen, waardoor ze de ozonlaag afbreken en zo bijdragen aan de opwarming van de aarde. De milieuschade per apparaat staat gelijk aan een CO2-uitstoot die een autorit van 7.500 km veroorzaakt. Een rekensommetje dat de Universiteit van Antwerpen uitvoerde in opdracht van Recupel. Nochtans is 98% van de materialen van een koelkast of diepvriezer herbruikbaar, waardoor ze weer kunnen dienen voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe toestellen. En staat ook de consument te springen voor recyclage. Uit een bevraging van Recupel blijkt dat 96% van de consumenten het belangrijk vindt dat zijn of haar winkel goed recycleert. 60% zou ook bewust kiezen voor een winkel die een correcte recyclage aanbiedt.

6.000 sauspotjes

Om het aantal vermiste koelkasten terug te dringen, hamert Recupel op een correcte inzameling en recyclage. In samenwerking met Delhaize werden 6.000 glazen potjes verspreid met een oproep om ‘mayo-nice’ voor het milieu te zijn en geen ‘anda-loser’. Een ludiek duwtje in de rug om het bewustzijn bij consumenten aan te wakkeren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details